Politika 30.01.2022.

“FORMIRATI VSTS” Predsjedništvo Ujedinjene Srpske usvojilo sedam zaključaka

ČITANJE: 2 minute

Ujedinjena Srpska smatra da se politički i državni subjekti iz Republike Srpske ne trebaju vezivati za grupacije oko HDZ BiH, ni SDA, ni sarajevske opozicije, već principijelno, ne miješajući se u neslaganja Bošnjaka i Hrvata, insistirati na ravnopravnosti, to jest, na jednakim pravima konstitutivnih naroda i entiteta uz konsenzus kao osnovu odlučivanja.

Tako glasi jedan od sedam zaključaka koje je danas usvojilo prošireno Predsjedništvo Ujedinjene Srpske.

– Za Republiku Srpsku je najbitnije definisati zakone koji regulišu pitanje imovine kao neophodni osnov za stabilnost i ekonomski razvoj. Vrlo je bitno i formiranje Visokog sudskog i Visokog tužilačkog savjeta Republike Srpske kao preduslov vladavine prava i političke stabilnosti. Donošenje drugih zakona (VRS, indirektno oporezivanje i dr.) odložiti do izbora i mogućih političkih dogovora na nivou BiH -zaključila je US.

Kako kažu, izmjene Izbornog zakona se moraju usvojiti u Parlamentu, bez zloupotrebe tehničkih rješenja, uz poštovanje pravila konsenzusa. Republika Srpska zadržava pravo na direktne izbore inokosnih funkcija i svih poslanika.

– Ujedinjena Srpska će zadržati samostalnost u odlučivanju i neće unaprijed podržati ničiju kandidaturu za inokosne funkcije. Ujedinjena Srpska je spremna na koaliciono usaglašavanje bez nametanja i uslovljavanja, bilo imenima ili lokalnim koalicijama. Stalni rast stranke je doveo do političkih podmetanja i pokušaja diskreditacije stranke i njenih kadrova sa mnogih adresa. Međutim, to neće narušiti samostalnost u odlučivanju, kao ni kreiranje politike stranke prema potrebama građana i interesima Republike Srpske – glase 4. i 5. zaključak.

Ujedinjena Srpska je saglasna sa prijedlogom Aleksandra Vučića i podržaće prijedlog zakona o zabrani  zloupotrebe termina genocid u pogledu svih naroda, etničkih grupa, pojedinaca i entiteta, jer je i sama bila predlagač tog rješenja.

– Ujedinjena Srpska je pristupila izradi strategije i planova za kampanju koji će se temeljiti na razvojnoj strategiji vezanoj za nove privredne investicije, kvalitetnijoj organizaciji školstva, zdravstva i statusu starije polulacije. Posebno će se kreirati antiratna kampanja, kao i kampanja ostanka i zapošljavanja mladih ljudi, zaštiti i pomoći u ostanku i osnaživanju porodica, kao osnovnim ćelijama društva. Ujedinjena Srpska nastavlja političku borbu u zaštiti naših građana i opstanku i razvoju Republike Srpske – zaključeno je.

Sjednica je održana u maloj sali Narodne skupštine Republike Srpske. Prisustvovali su predsjednik Ujedinjene Srpske, dr Nenad Stevandić, kao i članovi proširenog Predsjedništva stranke.

(N.S)