Politika 11.01.2023.

Forto: Politiku Naše stranke izvesti iz Kantona Sarajevo

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Naše strake Edin Forto pojasnio je razloge zbog čega je odlučio biti kandidat za ministra komunikacija i transporta te je govorio o kritikama koje su mu pojedinci uputili zbog toga, a prije svega poslanik Zlatko Miletić.

On je rekao da je normalno da predsjednik stranke dolaskom na poziciju ministra pokuša prezentovati politiku svoje stranke.

“Obećali smo da ćemo izvesti politiku Naše stranke iz Kantona Sarajevo. Implementacijom koalicionog sporazuma mi to obećanje ispunjavamo. To je želja da se politika Naše stranke čuje dalje i šire o Sarajeva”, rekao je Forto u emisiji Jutro za sve na BHRT-u.

Dodao je to mogao biti i neko drugi jer “Naša stranka ima dobre kadrove”, ali da je presjedništvo stranke podržalo upravo njega.

Govorio je o optužbama da se time SNSD-u osigurava jedan ministar u Savjetu ministara iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom da se Forto izjašnjava kao Bosanac, te spada u kategoriju “ostali”.

Rekao je da su te optužbe apsurdne te da je Naša stranka stranka ostalih, odnosno 53 posto članstva se izjašnjava kao Bosanci i Hercegovci.

S druge strane, dodao je da nemaju nikakav utjecaj na to koga će nominovati drugi koalicioni partneri. Ministra za ljudska prava i izbjeglice imenovaće SNSD i SDP zajedno, naglasio je.

Komentarisao je i izjave poslanika Zlatka Miletića koji je iznio niz kritika na račun Osmorke.

“Komentar Miletića nisam gledao, ali dosta od toga je došlo do mene. Mi smo imali sastanak s njim u ponedjeljak koji je tajao četiri sata. Razjasnili smo sve što je on govorio. Možda bi bio drukčiji nastup da je imao ove informacije”, naveo je Forto.

Na pitanje da li je imao odvojeni sastanak s Dodikom, on je rekao da je jeste, te da su koalicioni partneri znali za to.

“To je bila delegacija Naše stranke, ispitivali smo mogućnost da dobijemo za Osmorku resor vanjske trgovine. Mišljenje Naše stranke je da je to ključno ministarstvo za evropske integracije. Dodik nije to prihvatio, suštinski je rekao da može, ali to bismo morali mijenjati za vanjske poslove”, naveo je Forto, dodajući da se zbog toga odustalo od te ideje.

Naglasio je da cijeli ovaj proces pregovora nije jednostavan i da je sasvim normalno da se komunicira o svim pitanjima. Naglasio je da su SNSD i HDZ nezaobilazni partneri. S druge strane, ako ne bi bila u vlasti Osmorka, bila bi neka koalicija okupljena oko SDA koja je sada u vlasti.

“Postoji niz stvari oko kojih se nećemo složiti sa HDZ-om i SNSD-om, ali naš stav je da ima mnogo stvari oko kojih se slažemo. Trojka treba da izveze model rada iz Kantona Sarajevo u ostatak BiH. Ako za četiri godine otvorimo pregovore sa Evropskom unijom to bi bio veliki uspjeh”, naglasio je lider NS.

Naša stranka, istaknuo je, zagovarala je ulazak u vlast sa opozicionim stranakama iz Republike Srpske i insistirala na tome da SNSD ne dobije četvrtog delegata u Domu naroda BiH. Međutim, činjenica je da opozicija u Republici Srpskoj nije u mogućnosti trenutno da bude partner na nivou BiH. Na kraju je zaključio da bi predsjednici stranaka morali uzimati najodgovornije funkcije, kao što je to slučaj i u drugim državama, a ne “parkirati se” na neke ugodne pozicije.

(N.S)