Politika 17.01.2023.

FORTO: SNSD u pregovorima imao izjave da su spremni za proevropski kurs, moramo ih testirati

ČITANJE: 3 minute

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo, rekao je da očekujem da će Osmorka imati dva člana u državnom Domu naroda. Navodi da ne očekuje blokade u Domu naroda.

“Jako nam je bitno, iako te poluge postoje i previše su se koristile u prošlosti, i to je suštinski zašto ulazimo kao Trojka na državnom nivou. Jako nam je bitno da se otkoče procesi i da se te poluge što manje koriste ili nikako ne koriste. Ne očekujem da će biti lako u samom upravljanju procesima, formiranje je manje više ispregovarano. Treba vidjeti da li će Parlament BiH to i potvrditi”, rekao je Forto u emisiji Rezime Federalne televizije.

O pozivu Komšića da vlast na nivou FBiH formiraju sa SDA, Forto kaže mu je dugo trebalo da shvati zašto su Komšić i DF toliko vezani za SDA i još uvijek nema taj odgovor.

“Naša stranka ne razmišlja o SDA kao potencijalnom partneru”, dodao je.

Naglašava da je stav Naše stranke da je jako bitno da se demokratski proces poštuje i da ne blokira.

“Imate praksu u kojoj Predsjedništvo dodjeljuje mandat nekome ko dokaže da ima većinu u Zastupničkom domu gdje je volja građana. Isto tako je i u entitetu. Volja građana je u Zastupničkom domu. Ako Nikšić dokaže da ima većinu u Zastupničkom domu nema nikakvog razloga da ni Lendo ni bilo ko drugi ko bude izabran u rukovodstvo Federacije kao predsjednik i dva potpredsjednika to ne dodijeli”, naglasio je.

Forto ističe da Osmorka i HDZ imaju stabilnu većinu u Domu naroda FBiH.

“Vjerujem da su u toj priči i dalje Stranka za BiH i NES. Pregovori su u toku. Razgovaramo i o programu i o raspodjeli resora. Čini mi se da su ti pregovori jako konstruktivni i idu naprijed. Svi su prilično realni u svojim zahtjevima”, naveo je Forto.

Kada je riječ o Vladi Federacije kaže da Naša stranka računa na dva resora. O kritikama da je iznevjerio birače kaže da je bitno da se Naša stranka posmatra kao tim.

“Ja sam kantonalni premijer i logično je bilo da zagovaram ideje koje su sa nivoa kantona. Vrlo rijetko sam se petljao u državne teme iako sam bio predsjednik stranke u kampanji. To je jednostavno podjela unutar stranke. Dobili smo povjerenje birača da možemo učestvovati na nivou BiH i želimo d apokažemo kako će Naša stranka nastupati u odrbani BiH, njenom razvoju i posebno njenom repozicioniranju u međunarodnom kontekstu”, njegove su riječi.

Navodi da su ambicije, kada je riječ o radu Vijeća ministara, da stvari profunkcionišu.

“Moramo naći stvari oko kojih se slažemo i te stvari završiti. To će biti princip koji ćemo uspjeti izvesti na državni nivo”, poručio je.

Kada je riječ o saradnji sa Miloradom Dodikom kaže da moraju biti optimistični.

“Moramo pokušati uraditi ono što je moguće. SNSD ima svoju politiku koju vodi već duži period. Zauzeli su kurs koji nije proevropski, prozapadni, iako mislim da velika većina građana BiH želi na zapad. Po nekim izjavama koje smo imali u samim pregovorima SNSD je spreman zauzeti proevropski kurs i mi moramo to istestirati”, smatra Forto.

Na pitanje zašto još nije formirana izvršna vlast u Kantonu Sarajevo, odgovara: “Pregovori su u jednom trenutku bili malo zastali jer smo imali neke nesuglasice oko državnog nivoa, ali ubrzavaju se pregovori. Upravo razgovaramo o nacrtu budžeta, očekujem da se jako brzo dovrši program i da se krene u raspodjelu resora u KS-u. Nadam se da će u narednih mjesec dana sve biti gotovo.”

Očekuju da mjesto premijera Kantona Sarajevo ostane Našoj stranci, prenosi Klix.

Oznake: Edin Forto