Vijesti 08.06.2021.

FORUM B-9 U SARAJEVU: Sa načelnicima generalštabova zemalja Balkana i šef Vojnog komiteta NATO-a

ČITANJE: 2 minute

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić službeno je otvorio u utorak, 8. juna 2021. godine 14. Konferenciju načelnika generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B-9), koja se u cilju unapređenja vojne saradnje zemalja Balkana i odgovora na sigurnosne izazove u regiji održava u Sarajevu.

Centralnom sesijom trodnevne konferencije u sarajevskom hotelu „Hills” predsjedava načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima generalmajorima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem te, kao posebna zvanica, načelnik Vojnog komiteta NATO-a britanski general sir Stuart Peach, saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Glavna radna tema konferencije nosi naslov – „Integracije: Saradnja i partnerstvo – Faktori regionalne i globalne stabilnosti i sigurnosti – perspektive izazovi i odgovor na COVID-19“. Kasnije tokom dana planirano je službeno potpisivanje zajedničke izjave o daljnjoj saradnji u okviru Foruma B-9.

U prigodnom obraćanju, ministar Podžić je naglasio da je konferencija prilika da se rezimiraju stečena iskustva, kako bi se izgrađeni modeli operativnog partnerstva mogli još efikasnije primijeniti u nekim novim zajedničkim aranžmanima, ukoliko i kada za to budu donesene potrebne političke odluke na nacionalnim nivoima.

„Države Jugoistočne Evrope, uz uvažavanje političkih ekonomskih i sveukupnih društvenih različitosti, pripadaju jedinstvenom sigurnosnom prostoru, na koji uticaj imaju iste ili vrlo slične sigurnosne prijetnje, rizici i izazovi, čije se posljedice u pravilu prelijevaju i proširuju na područja koja nadilaze državne okvire”, rekao je ministar Podžić te pobrojao prijetnje terorizma, prijetnje u kibernetičkom prostoru, nelegalnu trgovinu oružjem i eksplozivnim materijalima, migrantske tokove i s tim povezane kriminalne aktivnosti poput krijumčarenja ljudima, ali i sve kompleksnije hibridne prijetnje.

Skup su u uvodu pozdravili i generali Mašović i Peach, naglašavajući da međusobna saradnja predstavlja prirodan odgovor na pomenute savremene prijetnje.

Konferencija B-9 je već godinama inicijativa koja ima veliki značaj i doprinos za uspješnu saradnju u regionu, a što u konačnici rezultira i boljim sigurnosnim okruženjem za sve države regiona. Zbog toga, ova inicijativa ima veliki značaj i za Bosnu i Hercegovinu. Članice Foruma B-9 su: Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Pored predstavnika zemalja članica, kao gosti Konferencije učestvuju i visoki predstavnici Vojnog komiteta EU, Združene komande NATO snaga u Napulju, Komande Oružanih snaga SAD u Evropi, kao i predstavnici zemalja posmatrača, odnosno najviši predstavnici Oružanih snaga Hrvatske i Slovenije.

(SB)