Vijesti 31.05.2019.

FORUM DIJASPORE U BANJALUCI: Panel “Dijaspora za razvoj Srpske”

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je danas nastavljen Forum dijaspore na kojem 200 učesnika iz više od 30 zemalja diskutuje o temama od interesa za Srpsku i njenu dijasporu.

Drugom Forumu, koji se održava u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, prisustvuju premijer Srpske Radovan Višković, ministri i druge zvanice.

U nastavku će biti održan panel “Dijaspora za razvoj Republike Srpske” na kojem će biti riječi o značaju dijaspore za održivi ekonomski rast i rast zaposlenosti u Srpskoj.

Na ovom panelu trebalo bi da učestvuju ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, privrednici iz Austrije Aleksandar Čenić i Markus Štraser, koji je i vlasnik Firme “Mreža-netvork”.

U 11.00 časova biće održan panel “Dijaspora za 21. vijek”, o novim konceptima umrežavanja, digitalnom povezivanju matice i dijaspore i ulozi mladih kao nosilaca razvoja i promocije Srpske i Srba u svijetu.

Na tom panelu učestvovaće ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, šef Predstavništva Srpske u Belgiji Mario Đuragić, zamjenik direktora “M:tel” Austrija Milenko Cvijanović i predstavnik Organizacije srpskih studenata u inistranstvu Katarina Grek.

U 13.30 časova planirano je da ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić predstavi Strategiju za saradnju sa dijasporom Srpske.

Zatvaranje dvodnevnog Foruma dijaspore, kada bi trebalo da se obrati premijer Višković, predviđeno je u 14.30 časova, nakon čega su planirane izjave.

Forum dijaspore, čiji su organizator predsjednik Republike Srpske i Vlada Srpske, okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Forum je pokrenut lani na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, s ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredne, kulturno-naučne i svih drugih vidova saradnje između Srpske i Srba u inostranstvu.

Vlada Republike Srpske je početkom ove godine uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju kao institucionalnu tačku za saradnju sa dijasporom.

(ATV)