Politika 21.07.2020.

Fotelja direktora UIO novi kamen spoticanja vlasti na nivou BiH

ČITANJE: 2 minute

Taman kada se čini da su problemi riješeni i da bi vlast na nivou BiH, koja već dvije godine funkcioniše po principu blokada i međusobnih uslovljavanja, mogla normalno da funkcioniše, pojave se novi zahtijevi i uslovljavanja. Ovog puta kamen spoticanja mogla bi da bude fotelja prvog čovjeka UIO.

Da će se u političku igru i nadmetanje za mjesto prvog čovjeka UIO uključiti lideri i SNSD-a i HDZ-a BiH i SDA, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića bilo je jasno još prije dvije sedmice, nakon sastanka koji je održan kako bi dogovorili o raspodjeli funkcija na nivou BiH, piše “”Srpskainfo”.

Lider HDZ BiH je nakon sastanka bio striktan u stavu da Uprava za indirektno oporezivanje “pripada” hrvatskom narodu.

“UIO će biti hrvatski i ni sa kim ga nećemo dijeliti”, poručio je tada Čović.

Uslijedio je odgovor Izetbegovića da će se pregovori nastaviti kako bi se “pokušali usaglasiti s hrvatskom stranom da UIO dobije, ipak, bošnjačka strana”.

I dok se hrvatski i bošnjački političari svađaju oko toga kome pripada to mjesto u priču su se ovih dana umiješali i srpski političari, koji smatraju da bi u fotelji direktora UIO trebalo da bude Srbin.

“Ne znam zašto se priča postavlja na relaciju Bošnjaci – Hrvati. Treba znati da se Srbi nikada nisu nalazili na čelu Uprave. Dva mandata je direktor bio iz reda Bošnjaka, dva iz reda Hrvata i smatram da je došao red na srpski narod, a tako je i dogovoreno kada je formirana ta Uprava, da će se direktori mijenjati po nacionalnom ključu”, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da će “natezanja” oko fotelje direktora UIO BiH trajati par mjeseci i da će na kraju pobjedu, ipak, odnijeti Čović, prenosi “Srpskainfo”.

Marićeva ističe da ne vjeruje da su SDA i SNSD pretjerano zainteresovani za to mjesto, te da svaka od ovih stranaka ima skrivene motive zašto sad odjednom želi tu fotelju.

“Mislim da s jedne strane Izetbegović želi da poveća svoje pregovaračke potencijale u borbi za fotelju direktora OBA s obzirom na to da njihov kandidat trenutno ne ispunjava sve uslove za to mjesto. Vjerujem da Izetbegović s tom pričom kako mjesto direktora UIO treba da pripadne Bošnjacima želi samo da dobije na težini.  Osim toga, Izetbegović se na ovaj način želi i osvetiti HDZ koja odbija da podrži imenovanje Selme Cikotića na mjesto ministra bezbjednosti BiH “, smatra Marićeva.

Marićeva kaže da je riječ o klasičnoj političkoj igri jer da je SDA zaista željela tu fotelju mogla je odmah nakon izbora to jasno reći, a ne tek sada nakon što je HDZ odbila podržati Cikotića.

(N.S/ Banjaluka.net)