Magazin 22.01.2016.

(FOTO) 10 najužasnijih obreda bandi!

ČITANJE: 6 minuta
gangstri
Mnogi filmovi i televizijske serije pokušavaju prikazati brojne opasnosti ako ste umiješani u kriminalne organizacije, ali glamurozni mit o gangsterskom načinu života i dalje traje.

Kinematografija zbog želje za publikom prikazuje osjećaj moći, uvlačeći publiku u priču i omogućavajući gangsterima da žive opasno i bez kompromisa, zarade brzu lovu i vladaju ulicama.

Ali u jednoj stvari film i stvarnost se podudaraju: lojalnost i poštovanje su dvije najveće društvene valute kod gangstera. Obe su nužne za život u kriminalnom podzemlju, ali i kriminalnu organizaciju. Zato svaki regrut mora zaraditi poštovanje i dokazati odanost ritualom koji dokazuje hrabrost cijeloj ekipi.

Zavisno od grupe, inicijacija može podrazumijevati tetoviranje, zaklinjanje na vjernost ili donaciju sredstava.

Najbrutalnije bande i zatvorske grupe su jako stroge prema novim članovima, pa inicijacija podrazumijeva akte nasilje i zlostavljanje kako bi postali punopravni članovi.

1. Hell’s Angels

hells angels

Anđeli pakla su jedna od najpoznatijih moto-bandi na svijetu, postali su poznato ime nakon brojnih sukoba sa zakonom i kriminalom što je utemeljilo njihovu đavolsku reputaciju.

Hunter S. Thompson ubacio se u bandu godinu dana kako bi istražio Anđele pakla i napisao knjigu “Čudna i jeziva saga”, te je otkrio je iznenađujuće, intimne detalje o destruktivnom životu i ritualima članova.

Hunterovo istraživanje se završilo kada ga je nekoliko članova bande “nagazilo”.
Napisao je kako ritual inicijacije za novog člana uključuje “kantu izmeta i mokraće prikupljenih tokom sastanka, a zatim se polijeva na glavu novajlije na svečanom krštenju”. Što je još gore od članova se očekuje da ne peru svoju opremu.

2. Tradicionalna Kineska Trijada

kineska trijada

Kineske Trijade vladaju podzemljem Kine, pogotovo Macaom i Hong Kongom. Njihov tradicionalni ritual inicijacije prati složen skup obreda koji uključuju i svete predmete bande i takođe zahtijeva dosta prostora kako bi se pravilno izveo.

Iako se zbog sigurnosnih problema u modernim vremenima veliki dio obreda morao izbaciti, Trijada je sačuvala najjeziviji dio ceremonije.

Regruti u Trijadi moraju popiti snažno piće koje sadrži krv drugih novih regruta. Za neke nove članove Trijade, najteži dio je pamćenje i recitovanje Trijadinih poema.

3. Arijsko bratstvo

arijsko bratstvo

Jedan od rezultata američkog pokreta za građanska prava tokom 60-ih godina bila je desegregacija zatvora. A kada su svi zatvorenici služili zajedno, umjesto države, podijelile su ih rasne bande.

Jedna od njih je Arijsko bratstvo koje je započeto u San Quentin zatvoru 1964. godine. Unutar zatvora kriminalne aktivnosti bande uključivale su mušku prostituciju, krijumčarenje droge i iznudu.

Novi članovi Bratstva moraju “napraviti svoj kostur” prije nego što mogu uživati u profitu i snazi bande. Ova inicijacija podrazumijeva da ubiju rivala iz druge bande, pa čak i radnika zatvora.

4. MS-13

ms 13
Mara Salvatrucha 13, poznata kao MS-13, najvjerovatnije je osnovana El Salvadoru prije nego što se proširila SAD-om. FBI vjeruje da oko 10.000 članova postoji u SAD i oko 40.000 u Gvatemali i Hondurasu.

Muškarci koji ulaze u MS-13 obično moraju počiniti teška kaznena djela, a inicijacija im može uključivati teško premlaćivanje.

Jednog dječaka regruta su ga prebili petorica najjačih MS-13 gangstera dok je imao 11.  godina. Dječak je završio u komi.

Žene koje žele biti članovi bande, moraju proći jezivu inicijaciju – nekolicina punopravnih članova ih, načelno siluje.

5. Ku Klux Klan 

kkk

Jedna od najkontroverznijih organizacija u istoriji SAD-a, KKK ozloglašen je zbog svojih rasističkih pogleda, a jezivim nasiljem su “čistili” američko društvo.

Osim njihovih bijelih haljina i kapuljača, Klan je poznat i po javnim aktivnostima koja uključuju parade i poznato spaljivanje križa. Svrha? Strah! Tim simbolom terorišu crnce koji žive u blizini.

6. Taitung kriminalni sindikat

taitug

Koji je najbolji način za biranje novog vođe krimi-sindikata? Pa bacanjem petardi na kandidate, naravno!

Praksa poznata kao “bombardovanje gospodara Handana” je originalno ritual s Tajvanskog festivala svjetla.

Građani bacaju petarde na statuu golog čovjeka koji predstavlja Master Handana, boga bogatstva i rata. Oni koji nose kip takođe su bez košulje. I rijetko izdrže duže od nekoliko minuta.

U čast ove kulture, bande u Tajtungu prihvatile su ovaj ritual 1970. godine. Osoba koja bi izdržala petarde po tijelu najduže, imala je ono što je potrebno da vodi grupu.

Policija je zabranila festival 1984. godine, ali kriminalci su nastavili sa svojim ritualom.

7. Banda brojeva

banda brojeva
S korijenima koji se protežu još na kraj 19. stoljeća, banda brojeva nastala je u južnoafričkom Johanesburgu kao zatvorska banda pod okriljem njihovog osnivača Nongoloza koji je osmislio propise i ustrojstvo.

Razdvojeni na 26-ice, 27-ice i 28-ice svaka grana ima točno određene zadaće.

Dio rituala uključuje separaciju potencijalnih članova. Zatim etablirani član pita regruta šta će uraditi ako vani pada kiša, a on ima samo jedan kišobran.

Ako odgovori da će podijeliti kišobran, dobiće seksualni posao. Ako odgovori da bi zakoračio na kišu s bratom iz bande, regrut onda mora napasti čuvara i izdržati batine koje slijede, a da ne pusti zvuk.

8. Latinski kraljevi

gangstri

Jedna od najopasnijih bandi u SAD-u, Latinski kraljevi osnovani su u Čikagu tokom 1940-ih godina i proširili su se na 34 države.

Banda je sarađivala sa terorističkim grupama, zabilježena je krađa vojnog oružja, pa čak i kanibalizam neposlušnog člana ekipe.

Njihovi žestoki rivali su Gangsterski učenici. Dio inicijacije za Kraljeve je da namame Učenike – rukom pokažu znak Učenika. Svatko ko odgovori, automatski je meta kojeg Kraljevi izrešetaju. Naravno, u obračunu mora učestvovati i novi član.

9. Kartel vitezova templera

kartel vitezova

Sastavljeni od preostalih članova bivše La Familia Michoacana, Templari imaju čvrst etički kodeks. Ističu poštovanje prema ženama, te članovima zabranjuju drogu.

Ali zloglasni su upravo prema svom ritualu inicijacije. Novi član mora pojesti dječje srce (jedna od djelatnosti Tepmlara je i trgovina organima).

Osim što član time dokazuje svoju predanost, šalju jasnu poruku ostalima – nitko ne želi stati na put ljudima koji su spremni pojesti dječje srce.

10. Nacija ujedinjene krvi

nacija ujedinjene krvi

Istorijat ove njujorške bande seže do 1993. i zatvora na otoku Rikers gdje su Deadeye and OG Mack okupili druge zatvorenike.

Brzo su izrasli u najveću bandi u zatvorskom sustavu države New York.

Procjenjuje se kako imaju 500 članova. Iduća su Latino kraljevi s 350.

Kako bi pristupili bandi, regruti moraju pustiti krv – moraju napasti i zarezati (najčešće skalpelom) lice drugog zatvorenika.

Kako bi mu signalizirali metu, ostali članovi bande viču “013”.

(Danas.hr)