Magazin 05.12.2015.

(FOTO) 10 prirodnih ljepota koje iščezavaju

ČITANJE: 3 minute
Foto
Zagrijavanje planete ovim tempom ostaviće nas zauvijek bez Velikog koralnog grebena, glečera na švajcarskim Alpima i Kilimandžaru i bijelih medveda na Sjevernom polu.

Sigurno ste čuli mračne prognoze – ako se zagrijavanje planete nastavi, Veliki korani greben će nestati do 2030., glečera na švajcarskim Alpima kao i na Kilimandžaru neće biti za manje od 40 godina. Arktički led koji se topi ostaviće Sjeverni pol pust i bijeli medvedi će nestati.

Turizam je već zabranjen na mnogim ugroženim mjestima iako posjećivanje ovih lokaliteta može da obezbjedi i prihod za spasavanje ovih prirodnih ljepota.

Navodimo 10 manje poznatih mjesta koja su pod prijetnjom opstanka, ali javnost  i dalje može da uživa u njima.

1. Koralni greben u Belizeu

Koralni greben

Kao i Veliki koralni greben u Australiji i Veliki greben u Belizeu je ugrožen. Greben koji se proteže preko 1000km od Meksika do Hondurasa, izgubio je oko 50% korala u mnogim svojim dijelovima u velikom zagađenju koje je pretrpio 1998. Od tada se situacija samo pogoršava zbog globalnog zagrijavanja, razvoja turizma i povećanog zagađenja u prirodi.

2. Rijeka Jangce

Rijeka Jangce

Okolina reke Jangce u Kini je uništena ne bi li se obezbedilo zemljište za obradu kao i izgradili domovi za stanovništvo. Danas je reka veoma zagađena zbog industrijalizacije, poljoprivrede, otpadnih voda. Često nastaju klizišta, a naučnici strahuju i od zemljotresa.

3. Sliv rijeke Kongo

Foto

Poslije Amazona, sliv rijeke Kongo ima najveću prašumu na svijetu. Kako procjenjuje UN čak dvije trećine šuma i njihovih unikatnih životinjskih vrsta može da nestane do 2040. ukoliko se ne preduzmu mjere opreza. Preko 10 miliona hektara šume nestane svake godine zbog proširenja gradova, obrađivanja zemljišta, ilegalnog lova, rudarstva… Drvosječe i rudari koji sijeku puteve u mnogome su olakšali pristup lovokradicama.

4. Mrtvo more

Mrtvo more

U posljednje četiri decenije Mrtvo more se smanjilo za trećinu i nastavlja da se smanjuje i dalje. Rijeka Jordan je jedini izvor jezera, a procjenjuje se da kroz pola vijeka neće postajati Mrtvo more.

Jedno od ponuđenjih rješenja za njegov spas je izgradnja Crveno-Crnog kanala, mada mnogi smatraju da bi to dovelo do seizmičkih potresa u zemljama iz okruženja.

5Nacionalni park Everglejds

Everglejds

Više je faktora koji ugrožavaju ovo mokro stanište: pesticidi sa farmi, tehnološki razvoj, a najviše činjenica da se 60% vode iz regiona preusmjerava u obližnje gradove i farme. Rezultat toga je da je Everglejds danas veličine kakve je bio 1900. Da bude još gore, ovo mjesto je glavno stanište pantera sa Floride kojih je preostalo manje od 100 na svijetu.

6. Madagaskar

Madagaskar

Ništa nije učinjeno da se spasi četvrto najveće  ostrvo na svijetu i njegove šume za koje se procjenjuje da će nestati u narednih 30 godina. Neke od endemičnih vrsta sa Madagaskara nikada nisu evidentirane, a vjerovatno neće ni biti.

7. Maldivi

Maldivi

Usljed sve većeg nivoa vode zbog globalnog zagrijavanja, malo naučnika gaji nade za opstanak Maldiva. Još 2008. predsjednik Maldiva je najavio kupovinu zemlje u drugim državama, u koje spada i Indija, za domove svojih sugrađana koji će uskoro biti potopljeni Indijskim okeanom.

8. Polovi Zemlje

Polovi Zemlje

Predviđa se da će 80 odsto populacije pingvina na Antarktiku nestati, a i život onih koji preostanu biće ugrožen ukoliko se globalno zagrijavanje nastavi. Ugroženi su i bijeli medvjed kao i mnoge vrste planktona, kitova…

9. Radžastan

Radzastan

Svjetska populacija divljeg tigra svela se na svega 3200 od kojih polovina njih živi u Indiji. Ekstremni napori za njih spas nisu sprovedeni i postoje velike šanse da velika mačka nestane u narednim decenijama.
Stanište tigra je već smanjeno za 93%, a problem predstavljaju i lovokradice koje ga love zbog upotrebe u tradicionalnoj kineskoj medicini.

10. Tahuamanu prašuma

Tahuamanu

Ova prelijepa prašuma u Peruu je stanište stare biljne vrste mahagonija. Međutim, ilegalna seča uništava džunglu, a SAD su odgovorne za kupovinu 80 odsto mahagonija. Samo jedno stablo ovog drveta može da proizvede namještaj u vrijednosti od jednog miliona dolara.

(Newsweek.rs)