Magazin 18.04.2016.

(FOTO) 15 prijedloga da dekorišete jaja za Vaskrs

ČITANJE: 4 minute
farbana jaja
Bojenje jaja je uskršnja tradicija i svake godine se žene širom svijeta trude da ofabraju jaja na najkreativnije načine.

Da li ste ikada pokušale da uradite nešto drugačije? Ako su vam dosadile klasične boje, želimo da vam danas preporučimo neke DIY ideje uz koje ćete stvoriti zabavna i jedinstvena uskršnja jaja.

1. Jaja koja podsjećaju na baštu: Da bi jaja imala lijep dizajn trave, odsijecite origami papir u raznim veličinama i nijansama zelene. Počnite sa lijepljenjem najvećih komada papira na jajetu. Onda ponovite isti postupak sa komadićima srednje i male veličine. Na kraju možete staviti dekorativne leptire i naređati ih u svijećnjake. Ovo je odličan dekor za uskršnji sto.

2. Jaja – pilići: Ova jaja su veoma slatka i zabavna! Potrebno je da ofarbate jaja u žutu boju, poželjna je intezivna žuta boja – kanarinac žuta. Ostavite jaja da se osuše i stavite pero na vrh. Isecite kljun od narandžastog papira i zalijepite na jaje. Koristite marker da nacrtate dvije tačke za oči. Stavite ptice u slomljene ljuske od jaja, da leže kao u gnijezdu.

3. Jaja sa teksturom: Ako umotate jaja krpom prije nego što ih bojite vi ćete stvoriti dizajn koji će izgledati kao da su oslikana rukom. Da bi se postigao ovaj izgled, koriste tkanine poput čipke, gaze ili mrežaste tkanine. Isijecite komad tkanine u obliku kvadrata, umotajte čvrsto oko jajeta i pričvrstite gumicom. Stavite jaje u boju, a za još bolje rezultate koristite novi komad tkanine za svako jaje.

4. Jaje dekupaž: Jaja dekorisana dekupaž tehnikom izgledaju vrlo lijepo i kreativno. Možete napraviti dekorativna jaja za najmlađe uz pomoć origami papira u pastelnim bojama, stvarajući zanimljive dizajne. Sloj dekupaž lijepka će zadržati dizajn na mjestu.

5. Jaja sa trakama: Uz pomoć ljepljive trake možete lako napraviti kolaž smenjivanjem malih komada lepljive trake. Zalepite traku na jaja u geometrijskim oblicima, uklanjajući vakuum koji se stvorio prije nanošenja boje. Uklonite nekoliko komada trake prije nego što stavite jaja natrag u boju. Rezultat? Sjajan. Ombre jaja sa geomtrijskim oblicima.

6. Kao oslikana jaja: Da li možete da zamislite tajni sastojak ovog načina slikanja? Da. To je boja za hranu! Da date svojim jajima zabavne boje i teksture, uzmite vlažni papirni ubrus i sirće i zamotajte oko jajeta. Provjerite da papir nije predebeo. Pritisnite blago tube sa prehrambenom bojom na papir (ne koristiti više od tri boje u isto vrijeme). Neka jaje “sjedi” nekoliko minuta, a zatim uklonite salvetu da vidite rezultate.

7. Jaja sa bojom na naduvavanje: Ako imate djecu, sigurno ste čuli (ili koristite) boje na naduvavanje. Krerajte trodimenzionalni crtež koristeći ove boje na jajima. Jednostavno ukrasite oslikana jaja cvećem, geometrijskim oblicima, tufnicama ili drugim zanimljivim dizajnima.

8. Cvjetna jaja: Ove godine cvetni dizajn je svuda, na odjeći i modnim dodacima. Pa zašto da ne “obučete” jaje u odjeću sa cvjetnim motivima? To je jednostavnije nego što mislite, jer su vam potrebne samo trodimenzionalne naljepnice u obliku cvijeća. Zalijepite cvijeće na obojena jaja i pokažite svoje lijepe dizajne u srebrnim činijama.

9. Jaja sa šljokicama: Dodajte malo sjaja jajima uz pomoću šljokica. Samo objedinite malo lijepka sa šljokicama koje odgovaraju boji jajeta i bojite koristeći malu četkicu. Lepak će se osušiti ostavljajući šljokice na jajetu.

10. Jaja sa uzorkom mermera: Nema potrebe da ste kvalifikovani umjetnik da napravite ova jaja. Sve što je potrebno je malo vlažnog lijepka i farba za jaja. Obojite jaja i ostavite ih da se osuše. Onda ih prekrite vlažnim lijepkom i staviti ih u drugi sloj boje. Kada se osuši, lagano trljajte vlažni lijepak i ponavljajte sve dok se ne ostvari rezultat koji želite. (Napomena: mokar lijepak nije siguran prehrambeni proizvod, dakle, bilo bi dobro da ne konzumirate ta jaja i da ih koristite samo kao ukras.)

11. Apstraktna jaja: Ovo je moderna verzija ukrašavanja jaja i treba da predstavlja mali “nered” na jajima. Kada se osuši obojeno jaje, umočite četkicu u crnu, ili koristite tubicu crne boje da napravite zanimljive dizajne na jajima.

12. Jaja sa zekama: Dodajte zabavni element jajima pomoću boje. Sačekajte dok se jaja potpuno osuše, a zatim nacrtajte zeku na jajetu koristeći bijelu boju. Kada se boja osuši, dodati još malo boje, pink na ušima i markerom nacrtajte oči i njuškicu.

13. Jaja sa gumicama: Našarati jaja nikada nije bilo lakše. Stvorite zanimljiv izgled stavljajući gumicu na jaje prije nego što ga potopite u boju. Umotajte jaje širokim gumicama prije bojenja, a zatim sačekajte da se jaje osuši i skinite gumice. Operite gumice vrlo dobro da se izbjegne prenos boje.

14. Jaja sa sličicama: Za stvaranje ovih dizajna, potrebno je da se ofarbana jaja potpuno osuše. Onda zalijepite dekorativne bijele sličice stvarajući moderne dizajne.

15. Jaja sa obojenom čipkom: Za lijepi ukras, dodajte čipkanu traku koja odgovara boji vašeg jajeta. Isijecite čipku tako da se uklapa u veličinu jajete i zalepite je toplim lijepkom.

Pogledajte fotografije:

(Agencije)