Magazin 04.02.2016.

(FOTO) 5 skrivenih gradića centralne Italije koji obaraju s nogu

ČITANJE: 4 minute
ITALIJA
Prelijepi gradovi koji se nalaze u samom srcu Italije, stidljivo kriju i čuvaju prirodne ljepote krajolika, brojne umjetničke i kulturne vrijednosti, kao i specifične đakonije po kojima je italijanska kuhinja prepoznatljiva…

Italija je zemlja koja broji više od nekoliko hiljada gradova, ali većina posjetilaca hrle da posjete veliku trojku: Rim, Veneciju i Firencu. Zato vam sada predlažemo da zaboravite na najposjećenije italijanske gradove i probate nešto sasvim drugačije ovog proljeća…

Za one koji vole da osjete toskansko sunce u Firenci, a ne vole gužve u špicu sezone, preporučujemo da se fokusiraju na centralni dio Italije i razmisle o posjeti sljedećih 5 gradića koji su se našli na radaru:

Karara: Grad poznat po bijelom mermeru koji nosi isti naziv, Karera je u prošlosti bila glavni izvoznik materijala koji je zaslužan za nastanak brojnih renesansnih djela. Zato bi bilo najbolje da dan započnete uživajući u skulpturalnoj umjetnosti u Labaratori Artistici Nicoli, najstarijem studiju grada. Ako volite istoriju, onda je prava prilika da u ovom gradiću posjetite Knežev dvor (Ducal palace), prelijepu građevinu koja datira iz 16. vijeka, čiji prostor sada služi za likovnu akademiju. Ljubitelji prirode oduševiće se brojnim izvorima, planinskim terenom i kamenolomima. Kako bi istražili ovaj prostor najbolje bi bilo da teren obiđete džipom, jer je krajnji cilj – mermerni pejzaž na vrhu planine, vrijedan žrtvovanja i prepun adrenalina.

Luka: Ovaj šarmantni grad, srednje veličine ima možda najbolje očuvane zidove koji datiraju iz renesanse ere, a okružuju čitav grad. Prošetajte glavnim gradskim ulicama ili iznajmite bicikl, kako biste ga dužinski obišli i uživali u pogledu na divnu prirodu i arhitektonske građevne. Tako ćete dobiti pravi osjećaj života na Piazza dell'Anfiteatro, ovalnom gradskom trgu koji je formiran na mjestu rimskog amfiteatra. Dalje, obiđite tržište antikviteta na kojem možete naći stilski drveni namještaj, srebranjake, ali i dezert- piškote u Forno a Vapore Amedeo Giusti poslastičarnici. Što se tiče večere, savetujemo da odete u Buca di Sant’Antonio, jedan od najboljih restorana u gradu. Kada iz bakarnog lonca osjetite pikantni miris začina, poželjećete da se prepustite italijanskim specijalitetima, prije nego što ih probate.

Modena: Kada kažemo Modena, odmah pomislimo na poznati  Enzo Ferrari muzej i istorijski dom balzamskog sirćeta. Ljubitelji automobila će biti prezadovoljni kolekcijom koju mogu vidjeti u prodavnici, a umjetničke duše oduševiće impozantni rad čuvenog neofuturističkog arhitekte Jana Kaplickyja. Ako vas još više zanima arhitektura, nastavite obilazak posetom obližnjeg San Catalado groblja. Možda zvuči sumorno, ali ova važna destinacija bi trebalo da se nađe na svačijoj must visit listi. Što se tiče ishrane, preporučujemo da probate luksuzno sirće u Acetaia di Giorgio. Dalje, trebalo bi da probate čuvene italijanske specijalitete- parmiđano ređano i tortelini testeninu, jer je Modena odlična prilika za to. Ako možete, probajte da posjetite Modenu u periodu kada traje godišnji festival paste, kako biste uživali u najslasnijim jelima ali i Lambrusco penušavom crvenom vinu. Konačno, završite posjetu grada u pristupačnom restoranu Franceschetta 58, u kome rade odlični kuvari.

Prato: Iako sada predstavlja čvorište tekstilne proizvodnje i kinesko-italijanske zajednice, Prato je prvo bio poznat po slikarstvu. Ovaj grad je bio dom Fra Filippino Lippi- renesansnog slikara koji je imao famoznu aferu sa njegovim modelom, lokalnom monahinjom. Pogledajte neke Lippijeve radove u Cattedrale di Santo Stefano, nakon što posjetite poznati muzej Museo del Tessuto. Ako želite da još više uživate u umjetnosti, savetujemo da obavezno iskoristite veče i posjetite pozorište Metastasio, u kome se stalno održavaju večernji programi.

Asizi: Ovaj prelijepi srednjovjekovni grad se može pohvaliti građevinama u boji kajsije, što daje posebnu atmosferu grada koji je uokviren zelenilom planine Subasi. Spektakularni kompleks Bazilike Svetog Franje je takođe napravljen od bijelog i roze kamena, a ova važna turistička i hodočasnička destinacija,  nalazi se na krajnjem zapadu grada. Zbog svoje impozantnosti, ova crkva predstavlja glavni motiv grada… Kako biste osjetili njegovu posebnu, mističnu srednjevekovnu atmosferu, najbolje je da u večernjim satima obiđete ulice grada,  napunite oči okolnim maslinjacima i koloritnom umbrijskom dolinom.

(NN)