Magazin 23.07.2016.

(FOTO) Banjalučki karving velemajstor: Savršenstvo rezbarenja voća

ČITANJE: 2 minute

Bojan Dragić, majstor rezbarenja voća i povrća, poznatog i kao karving jedan je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koji je ovu vještinu doveo do savršenstva.

Prema njegovim riječima karving je tajlandska vještina rezbarenja, nastala prije više od 700 godina.

Prema drugim teorijama ovu vještinu su razvili kuvari na japanskim dvorovima, kako bi njihova jela ljepše izgledala.

U svakom slučaju danas je po karvingu najpoznatiji Tajland, gdje se ova tehnika izučava u školama i na univerzitetima.

Banjalučki-karving-velemajstor1

Bojan Dragić je šef kuhinje u jednom od banjalučkih hotela, a za rezbarenje voća i povrća zainteresovao se kako bi unaprijedio svoje vještine, te usavršio dekoracije hladnih stolova i aranžmana.

“Često sam gledao majstore karvinga kako to rade. Nisam imao priliku da naučim negdje pa koristio snimke na Youtube. Poslije određenog vremena kolega Vladimir Vojinović, koji je išao na kurs u Zagreb, prenio je svoje znanje na mene i ostale naše prijatelje, tako sam počeo prve korake” rekao je Dragić.

Banjalučki-karving-velemajstor2

Za karving majstore kaže da su dosta rijetki, da ih je na ovim prostorima tek pet ili šest, jer je za usavršavanje ove vještine potrebno dosta truda, odricanja i vježbanja.

Dragić je u gastronomiji već 15 godina, a za rezbarenje voća i povrća kaže da mu je više kao hobi.

“Postoje raznovrsne tehnika karvinga, od dubine reza, čistoće reza, da bude, raznovrsnih cvjetova, koji idu u dubinu, koji su ispupčeni, pupoljci, razne ruže, latice, mnoge tehnike su bitne, teške su, treba imati neku rutinu, osjećaj, a naravno i smisla za umjetnost” objašnjava on.

Osnovni alat za rezbarenje je tai nož, koji se donedavno nije ni mogao kupiti u BiH, kao i razni rezni alati takozvani “aušteheri”.

Banjalučki-karving-velemajstor3

“Jedan od osnovnih alata je ovaj tajlandski nož koji se koristi najviše za rad, ima i potrebnih autštehera ali ovo je nož koji se koristi za rad. Jako je oštar, fleksibilan, kratak, da bi se mogli s njim brže i jednostavnije rukovati” rekao je Dragić.

Hrana dekorisana ovom vještinom sve je popularnija u BiH, a zahtjevi klijenata često iziskuju dodatan trud.

“Naši ljudi su jako zahtjevni, neko traži imena, neko portrete, cvjetove, čak žele da na svakoj lubenici umjesto cvjetnog aranžmana izrezbarimo njegovo ime, pa razne ruže, da se to sve postavi po stolovima i tako. Trudimo se da ispoštujemo sve njihove zahtjeve” kaže ovaj majstor karvinga.

(Agencije)