Vijesti 04.01.2016.

(FOTO) Banjaluka i dalje najviše zatrpana, građani pojedinih ulica i naselja odsječeni

ČITANJE: 3 minute
snijeg banjaluka
Iako nadležni tvrde da su sve raspoložive ekipe na terenu, građani Banjaluke su i dalje nezadovoljni čišćenjem snijega, a ulice su i dalje neprohodne, a dodatno loše prognoze daje i ledena kiša koja pada.

Mještani Petrićevca se žale da su ulice zatrpane i da im je grn u pojedine ulice tek jutros prošao, a u neke još i nije.

-Dva dana nikakvo vozilo nije ušlo u Ulicu Zore Kovačevića na Petrićevcu, snijeg je samo ugažen od auta, a to je jedna od većih ulica u naselju, tako da me živo zanima šta ovi što čiste rade- ljuto objašnjava jedna mještanka pomenute ulice.

Ništa bolja situacija nije ni na Veselom Brijegu gdje su samo hrabri jutros odlučili da probaju autima da odu na posao.

-Neshvatljivo mi je da u gradu još uvijek ima ulica koje su odsječene. Da mještani nisu raščistili jedan dio ogranka ulice Novaka Pivaševića, građani bi bili potpuno odsječeni od grada. Sniježne padavine ove godine su izgleda ponovo iznenadile zimske službe, ali su zato građani zasukali rukave- navodi sugrađanka.

Ulica Novaka Pivaševića samo je djelimično očišćena, onoliko koliko su mještani mogli lopatama. Teško je hodati i pješke, a automobilima skoro nemoguće.

I ostala naselja su u sličnim situacijama. Građani sami pokušavaju da stvore uslove za normalno funkcionisanje.

Najveći problem za pješake predstavljaju zatrpani trotoari i pristupi autobuskim stajalištima. Građani moraju da hodaju po ulicama, što dodatno otežava i usporava odvijanje saobraćaja.

Centar grada je takođe pod snijegom, a tu su malo pojačane ekipe čišćenja, što dokazuje i naša fotogalerija.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je naložio da se u toku dana prioritetno nastavi čišćenje pješačkih staza, prilaza pješačkim trotoarima, autobuskim stajalištima, te da se nastavi sa čišćenjem onih saobraćajnica na kojima još ima snijega.

-Bez obzira na to što je u kratkom roku pao veliki snijeg, opšta ocjena je da se moglo djelovati bolje, a da su na pojedinim područjima ekipe zimske službe kasnile- zaključio je on.

Zbog ugaženog snijega saobraćaj u BiH se odvija otežano i usporeno

Saobraćaj se na većini puteva u BiH odvija usporeno zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

-Posebno skrećemo pažnju na dionice koje prolaze preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Bugojno-Kupres-Livno, Tomislavgrad-Šuica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik-Bugojno,  Donji Vakuf-Travnik, Trnovo-Dobro Polje, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać i Bosanski Petrovac-Drvar- navodi se u izvještaju Auto moto saveza.

Navode da su putne službe su na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, tako da su svi putni pravci prohodni.

-Apelujemo na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila- navodi se u saopštenju.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7,5 tona nosivosti na graničnom prelazu Izačić.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Velika Kladuša, Bosanska Gradiška i Bosanski Brod. Trenutna  zadržavanja su između 30 minuta i 1 sat. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

banjaluka 1 banjaluka 2 banjaluka 3 banjaluka 4 banjaluka 5 banjaluka 6 banjaluka 7 banjaluka 8 banjaluka 9 banjaluka 10

(NN)