(FOTO) Banjaluka i dalje najviše zatrpana, građani pojedinih ulica i naselja odsječeni

snijeg banjaluka

Iako nadležni tvrde da su sve raspoložive ekipe na terenu, građani Banjaluke su i dalje nezadovoljni čišćenjem snijega, a ulice su i dalje neprohodne, a dodatno loše prognoze daje i ledena kiša koja pada.

Mještani Petrićevca se žale da su ulice zatrpane i da im je grn u pojedine ulice tek jutros prošao, a u neke još i nije.

-Dva dana nikakvo vozilo nije ušlo u Ulicu Zore Kovačevića na Petrićevcu, snijeg je samo ugažen od auta, a to je jedna od većih ulica u naselju, tako da me živo zanima šta ovi što čiste rade- ljuto objašnjava jedna mještanka pomenute ulice.

Ništa bolja situacija nije ni na Veselom Brijegu gdje su samo hrabri jutros odlučili da probaju autima da odu na posao.

-Neshvatljivo mi je da u gradu još uvijek ima ulica koje su odsječene. Da mještani nisu raščistili jedan dio ogranka ulice Novaka Pivaševića, građani bi bili potpuno odsječeni od grada. Sniježne padavine ove godine su izgleda ponovo iznenadile zimske službe, ali su zato građani zasukali rukave- navodi sugrađanka.

Ulica Novaka Pivaševića samo je djelimično očišćena, onoliko koliko su mještani mogli lopatama. Teško je hodati i pješke, a automobilima skoro nemoguće.

I ostala naselja su u sličnim situacijama. Građani sami pokušavaju da stvore uslove za normalno funkcionisanje.

Najveći problem za pješake predstavljaju zatrpani trotoari i pristupi autobuskim stajalištima. Građani moraju da hodaju po ulicama, što dodatno otežava i usporava odvijanje saobraćaja.

Centar grada je takođe pod snijegom, a tu su malo pojačane ekipe čišćenja, što dokazuje i naša fotogalerija.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je naložio da se u toku dana prioritetno nastavi čišćenje pješačkih staza, prilaza pješačkim trotoarima, autobuskim stajalištima, te da se nastavi sa čišćenjem onih saobraćajnica na kojima još ima snijega.

-Bez obzira na to što je u kratkom roku pao veliki snijeg, opšta ocjena je da se moglo djelovati bolje, a da su na pojedinim područjima ekipe zimske službe kasnile- zaključio je on.

Zbog ugaženog snijega saobraćaj u BiH se odvija otežano i usporeno

Saobraćaj se na većini puteva u BiH odvija usporeno zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

-Posebno skrećemo pažnju na dionice koje prolaze preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Bugojno-Kupres-Livno, Tomislavgrad-Šuica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik-Bugojno,  Donji Vakuf-Travnik, Trnovo-Dobro Polje, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać i Bosanski Petrovac-Drvar- navodi se u izvještaju Auto moto saveza.

Navode da su putne službe su na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, tako da su svi putni pravci prohodni.

-Apelujemo na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila- navodi se u saopštenju.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7,5 tona nosivosti na graničnom prelazu Izačić.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Velika Kladuša, Bosanska Gradiška i Bosanski Brod. Trenutna  zadržavanja su između 30 minuta i 1 sat. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

banjaluka 1 banjaluka 2 banjaluka 3 banjaluka 4 banjaluka 5 banjaluka 6 banjaluka 7 banjaluka 8 banjaluka 9 banjaluka 10

(NN)

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije