Vijesti 20.03.2016.

(FOTO) Banjaluka obilježila “Sat za planetu Zemlju”

ČITANJE: 3 minute
sat za planetu
Banjaluka je i ove godine učestvovala u globalnoj akciji “Sat za planetu Zemlju” gašenjem svjetla na zgradi Gradske uprave i objektima u užem centru grada, jer je upotreba energije na efikasniji način i razvoj njenih održivih izvora danas ekološki i privredni imperativ, rekla je zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić.

– Banjauka je među prvim lokalnim zajednicama u BiH potpisala Sporazum gradonačelnika o smanjenju emisije ugljen dioksida za 20 odsto do 2020. godine.

Nemamo rezervnu planetu i moramo se potruditi za njeno očuvanje tokom cijele godine, a ova i slične akcije da nam budu podsticaj i motiv- rekla je Brkićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je grad sufinansirao, i u saradnji sa donatorima realizovao, nekoliko projekata čije su aktivnosti bile usmjerena na podizanje znanja i svijesti o energetskoj efikasnosti građana, uspostavljanje sistema praćenja potrošnje energenata u javnim ustanovama na području grada i izradu preliminarnih energetskih pregleda.

banjaluka

– Grad je učestvovao i u drugim projektima kroz koje su definisane prioritetne oblasti za unapređenje energetske efikasnosti. Dva puta do sada organizovana je manifestacija `Energetski dani` čiji je cilj bila promocija energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, kao i podsticanje saradnje privatnog i javnog sektora u ovim oblastima- dodala je Brkićeva.

Ona je najavila da je i ove godine planirano održavanje te manifestacije, a budžetom grada Banjaluka planirana je realizacija i drugih aktivnosti kao što je izrada energetskog pregleda za zgradu Gradske uprave, podrška projektima za jačanje energetske efikasnosti, gdje postoji mogućnost da se ide na sufinansiranje fasada na stambenim objektima, te izrada Studije snimanja kompletne javne rasvjete na području Banjaluke.

– Planirano je i uvođenje energetskog menadžmenta u gradsku upravu, a od Saveza opština i gradova Srpske besplatno smo dobili na korištenje softversku aplikaciju ENMASOFT čija je vrijednost 60.000 evra i koja će nam pomoći u ispunjavanju zakonske obaveze, odnosno uvođenju E-menadžmenta u gradsku upravu- dodala je Brkićeva.

Prema njenim riječima u toku je izrada, odnosno ažuriranje starog Akcionog plana koji će definisati i sprovođenje mjera efikasnijeg korištenja energije, čime se bitno unapređuje održivi razvoj lokalne zajednice.

banjaluka

Grad Banjaluka osmu godinu zaredom podržava akciju “Sat za planetu Zemlju” koja je organizovana večeras od 20.30 do 21.30 časova kada su isključena svjetla na zgradi Gradske uprave, Kulturnog centra Banski dvor, Muzičkom paviljonu Parka “Petar Kočić”, kao i na objektima Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske , “Pošta Srpske” i “Elektrokrajine”, ali i javna rasvjeta u Ulici Veselina Masleše i u dijelu Ulice Kralja Petra prvog Karađorđevića.

“Sat za planetu Zemlju” najveća je globalna volonterska akcija čiji je cilj da ukaže na neophodnost borbe protiv klimatskih promjena, te da predoči na koji način je moguće preduzeti nešto u vezi sa ublažavanjem klimatskih promjena i očuvanja resursa na planeti Zemlji.

Akcija je prvi put na globalnom nivou održana 2008. godine, a organizuje je Svjetska organizacija za zaštitu prirode.

Prošle godine akciju je podržalo više od 7.000 gradova iz 160 zemalja.

(Agencije)