Vijesti 16.05.2016.

(FOTO) Banjaluka: Saobraćajni kolaps kod autobuskog stajališta

ČITANJE: 2 minute
kolaps
Kako ne bi morali pješačiti do novog terminala na Malti, putnicima je omogućeno da prigradske autobuse sačekaju na tom stajalištu, ali da to nije možda bilo najbolje rješenje govore i svakodneve gužve.

Ranije su putnici prigradske linije čekali kod Medicinske elektronike, gdje je bilo staro stajalište. Iako je u početku najavljivano da je nivo usluge podignut dodatnim uređenjem i proširenjem ovog stajališta, od kada su autobusi krenuli sa terminala “Malta” u saobraćajnom “špicu” nastaju velike gužve.

“Zaista su velike gužve, počinju su stvarati još od šireg centra grada, a najveća gužva je upravo na stajalištu kod zgade Narodne skupštine. Ovo je trebalo riješiti na bolji način “, kazala je Dragana Aleksić, jedan od putnika.

Da sada previše autobusa dolazi u gradsko jezgro i guši odvijanje saobraćaja, smatra Dejan Miljić, generalni direktor “Autoprevoza”.

kolaps 3

“Grad je dovojno pokriven autobusima gradskog saobraćaja i sasvim je dovoljno da neki autobusi prigradskog saobraćaja ostaju na Malti. Generalno gledajući tako će svi putnici najbrže stići do grada. Prigradski autobusi treba da dolaze na prigradski terminal odakle ima gradski autobus. Svaka izmjena trase se mora biti dobro isplanirana kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija. Mislim da ovo sada nije dobro rješenje jer se stvaraju velike gužve”, kazao je Miljić.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unaprijeđenje bezbijednosti saobraćaja, kaže da je najgora solucija bila terminal kod “Medicinske elektronike” gdje su se saobraćajne nezgode bile povećale šest puta dok za sada nije bilo niti jedne nezgode sa nove lokacije.

kolaps 2

“Situacija je takva da mi nemamo mnogo rješenja za ovaj problem. Može da se ukine ta linija i da ljudi idu na Maltu ali to nije baš najbolje rješenje. Mogućnost je se ide u neku doregulaciju svjetlosnih saobraćajnih zakova kod Pozorišta pa da ti zeleni skretači imaju više prostora i vremena da skrenu desno. Banjaluka nema više prostornih mogućnost da napravi neko savršeno rješenje za ovaj problem”, rekao je Jaćimović.

Putnici koji čekaju prigradske linije kažu da njima odgovara ta lokacija kod pozorišta jer je najbliža centru gdje završavaju poslove.

(Nezavisne)