Vijesti 23.04.2019.

(FOTO) Braća Ćulum bili česti gosti u vili Draška Stanivukovića?

ČITANJE: 2 minute

Policija je u Sanskom Mostu uhapsila Nermina i Armina Ćuluma, koji se dovode u vezu s ubistvom Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića.

Kako navodi Srpskainfo Armin Ćulum zvani Boki poznat je policijskim agencijama širom Evrope, kao i njegov brat Nermin.

Oni su na čelu bajkerske organizacije “United Tribuns”, koju je njemačka tajna služba proglasila za državnu opasnost, a u Evropi su proglašeni za treću najveću opasnost za bezbjednost, navode mediji.

Prema izveštaju Službe za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma Njeamačke pokrajine Bajern, motociklistička organizacija, ili kako sami sebe nazivaju “bratstvo“ Junajted Tribjuns nakon salefista i neonacista predstavlja najveću državnu opasnost u Njemačkoj. Njemačka tajna služba ih proglasila za prijetnju po nacionalnu bezbjednost nakon čega je doneseno rječenje da se protjeraju iz ove države.

Ova grupa se, prema pisanjima brojnih evropskih medija, bavi raznim kriminalnim poslovima. Agencija za istrage i zaštitu BiH 2014. pretresla je kuću Armina Ćuluma u okviru međunarodne policijske akcije “Ezel”, koju je provodilo 900 policajaca na području BiH, Austrije i Njemačke.

Tada je razbijena kriminalna grupa koja se bavila trgovinom ljudima i prostitucijom.

“United Tribuns” djeluje u Austriji i Švajcarskoj, a njihovi direktni konkurenti su grupe “Hells Angels” i “Bandidos”.

Otkud Draško Stanivuković na sastancima sa ovako opasnim ljudima? Кoja je njihova uloga bila u danima 30/31.?

Mediji navode da se Stanivuković se nekoliko puta tokom proteklih mjeseci sastajao sa pripadnicima i vođama Junajtet Tribjuns, Arminom i Nerminom Ćulumom, a pojedini mediji navode da je nerijetko i sastancima malo dalje od očiju javnosti prisustvovao i Davor Dragičević.

Junajted Tribjuns su članovi motociklističke bande koja članove regrutuje među takmičarima borilačkih veština, prije svega onima koji pripadaju MMA sceni, zatim među izbacivačima, vojnicima i tjelohraniteljima. Osnovani su 2004. godine u nemačkom gradu Filingen-Šveningen. Osnivač je bivši bokser iz BiH Almir Ćulum zvani Boki. Ćulum, koji je inače iz Prijedora, je tokom rata u BiH izbjegao u Njemačku. Za njega se navodi da je do 2009. godine, zajedno sa drugim članovima bratstva, vodio bordele u Filingen-Šveningenu. 2009. godine, on je sa jednim svojim rođakom prije velike policijske racije pobjegao u BiH. Iako je za njim raspisana međunarodna poternica, Ćulum slobodno živi u BiH.

Braća Ćulum su sprovedena u Upravu za organizovani kriminal MUP-a Srpske u Banjaluci, na kriminalističku obradu.

(atv)