Vijesti 29.01.2016.

(FOTO) Doboj oslikan muralima poznatih ličnosti

ČITANJE: 1 minuta
Добој -  мурал Новак Ђоковић
Eksterijeri stambenih objekata u Doboju svakodnevno bivaju ukrašeni muralima poznatih javnih ličnosti, a prijedlozi za nove radove pristižu i od predstavnika Zajednica etažnih vlasnika, rekla je direktor Turističke organizacije grada Doboj Mitra Đuričić.

Đuričićeva je navela da je oslikavanje stambenih objekata muralima počelo prošle godine radovima Dobojlije Denija Božića i da predstavlja jedan od efikasnijih načina za uređenje grada.

-U početku su na objektima čiji eksterijer nije bio adekvatno uređen bili predstavljeni crteži simbola grada – `ćiro` i srednjevjekovna tvrđava `Gradina`- rekla je Đuričićeva.

Добој -  град осликан муралима

Ona je istakla da je do sada nacrtano desetak murala poznatih javnih ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije, među kojima i likovi Nikole Tesle, Ive Andrića, Silvane Armenulić, Novaka Đokovića i Branka Ćopića.

Đuričićeva dodaje da u gradsko Odjeljenje za prostorno uređenje svakodnevno pristižu novi zahtjevi predstavnika zajednica etažnih vlasnika, koji u muralima vide dobar način da urbanizuju objekat i uklone sivilo starih fasada.

Добој - мурал

-Naravno, postoji pravilo da sadržaji i motivi murala treba da pomognu građanima da se sažive i poistovjete sa svojom sredinom, a turistima da prepoznaju otvorenost grada i njegovu toleranciju- zaključila je Đuričićeva.

Добој - мурал Иво Андрић
Добој - мурал Силвана Арменулић

(Agencije)