Magazin 05.06.2016.

(FOTO) Dodjelom nagrada završena akcija “Otpadom ukrasi, planetu spasi 2”

ČITANJE: 2 minute

U Domu omladine u Banjaluci jučer je održana završna manifestacija u okviru projekta “Otpadom ukrasi, planetu spasi 2”. Proglašeni su pobjednici  i dodjeljene nagrade za najbolji kreativni rad  urađen plastikom, starim novinskim papirom, konzervama, starim gumama, drvetom, starom odjećom i sličnim materijalom-otpadom. Ove godine na konkurs je pristiglo preko 200 radova, a pored Banja Luke, konkurs je bio proširen i na  Jezero, Prnjavor, Doboj, Laktaše i Gradišku.

Akcija Otpadom ukrasi, planetu spasi2

“Imajući u vidu uzrast učesnika, i nagrade smo prilagodili, kako njihovom uzrastu tako i promovisanju zdravog načina života, tako da su nagrade izlet u Ekocentar Ljekarice, ulaznice za bazen, za pozorište, za kino, sportski rekviziti, bicikli, trotineti i mnoge druge nagrade”, rekla je za naš portal dr Slobodanka Pavlović, profesorica na Nezavisnom univerzitetu Banja Luka i organizatorka akcije.

Akcija Otpadom ukrasi, planetu spasi3

Pored izložbe takmičarskih radova, organizovana je i prodajna izložba predmetaod otpadnog materijala, koje su mališani napravili u  u sklopu radionica na NUBLU, u školi ili kući. Posjetioci su ovom prilikom mogli kupiti  ručno rađene torbe i cekere, nakit i drvene table sa citatima, nastale tokom tri radionice radionice, u okviru akcije “Otpadom ukrasi, Planetu spasi 2”. Prodajna izložba je humanitarnog karaktera i sav prihod prikupljen od prodaje biće doniran organizaciji Budimo ljudi.

” Obzirom da su radionice bile osmišljene na zabavan i poučan način, odziv učenika je bio zaista veliki. Preko 100 mališana iz različitih banjalučkih osnovnih škola prošlo je kroz radionice, na kojima su naučili kako reciklirati, kako sačuvati pirodu, kako razdvajati otpad. Na nama je bila velika odgovornost, ali činjenica da smo na svakoj radionici imali sve više učesnika, potvrđuje da smo sve uradili baš kako treba. Na kraju svake radionice poruka nam je bila „Čuvajmo našu Planetu, jer ona je jedini dom cijelome svijetu!“, rekla je Pavlović za Buku.

Akcija Otpadom ukrasi, planetu spasi4

Dodala je da  sa ovim projektom nastavljaju i u budućnosti na što ih  dodatno motiviše stalna dječija zainteresovanost za učešće na radionicama, kao i njihovo zadovoljsto i oduševljenje, kako radom, tako i saradnjom sa drugarima, ali i konačnim produktima svog rada.

Projekat je organizovao Fakultet za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banja Luka, u saradnji sa Nevladinom organizacijom EKOSFERA

Prijatelji projekta su: Ekocentar Ljekarice, Ecogroup, Čistoća a.d., Bema, Depot , GBT, Nevid teatar i Gradsko pozorište Jazavac, Olimpijski bazen , Multiplex Palas i Metalex.

(6yka.com)