Magazin 06.09.2017.

(FOTO) Dragana Pašić o svojoj prvoj izložbi: Realistični radovi koji ostavljaju bez teksta

ČITANJE: 2 minute

Portreti, aforizmi i karikature su ono što opisuje Draganu Pašić, mladu aforističarku i karikaturistkinju, koja je, iako je po profesiji pravnica, ljubav pronašla u umjetnosti.

Njena prva izložba crteža i karikatura pod nazivom “Pogled kroz olovke” trebalo je da bude otvorena sinoć u Malom salonu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci, a u saradnji s Inicijativom građana “Kultura kulturi”.

Trenutno je jedina žena u BiH koja je istovremeno aforističar i karikaturista.

“Na izložbi je moguće pogledati oko 40 radova koji čine opus nastao od kraja 2013. godine pa sve do novijih radova, jer svi zaslužuju da budu izloženi. Meni su svi podjednako značajni, pa čak i oni za koje smatram da su malo lošiji”, kazala je Pašićeva.

Kako kaže naša sagovornica, u iščekivanju posla u struci prije više od tri godine počela je da se bavi crtanjem, slikanjem i pisanjem, ali dodaje da nije ni sanjala da bi njen rad mogao ostvariti ovakav uspjeh.

“Od malih nogu umjetnost je moja velika ljubav i imam sklonosti ka svim granama umjetnosti, ali zbog raznih obaveza napravila sam poprilično dugu pauzu. Međutim, okolnosti su se tako posložile da je moj talenat morao isplivati”, navela je ona.

Napomenula je da je svoje radove prvo krenula plasirati na društvene mreže bez ikakvih očekivanja, a reakcije su bile odlične. U svojim radovima Pašićeva koristi razne tehnike, ali, kako kaže, najdraža joj je grafitna olovka.

Takođe, među njenim djelima dominiraju i razni portreti, kao i ilustracije koje djeluju tako stvarno i realistično da od njih zastaje dah. Pored vještog baratanja likovnim tehnikama Dragana se bavi i aforizmima.

U nekom narednom periodu, kako kaže talentovana umjetnica, spremiće knjigu aforizama, koja bi trebalo da bude gotova do sljedeće godine.

“Velika mi je želja da izdam knjigu aforizama, ali pošto sam veliki perfekcionista sve mora biti savršeno i kvalitet mora imati prioritet u odnosu na kvantitet”, dodala je ona.

Što se tiče planova u narednom periodu Dragana se nada da će konačno dobiti posao u struci, a što se tiče umjetnosti ova mlada kreativna žena ne posustaje ni u tome.

“Nastavljam sa crtanjem, u planu su mi radovi velikog formata i usavršavanje ostalih tehnika”, kazala je naša sagovornica i dodala da joj je velika čast što je dobila priliku da izlaže svoje radove u Banskom dvoru.

Zaključila je da kao neko ko se slučajno bavi umjetnošću nije zadovoljna položajem umjetnika u RS jer postoji veliki broj ljudi koji teško živi od svog rada.

(Nezavisne)