Vijesti 20.01.2016.

(FOTO) Granična policija BiH: Švercuju kornjače i zamrznute ptice

ČITANJE: 3 minute
granica_policajka_ilustracija
Puške, pištolji te bombe, tek su dio arsenala oružja iz podužeg spiska stvari koje je lani zaplijenila Granična policija BiH, a višegodišnja iskustva pokazuju da se građani usude švercovati doslovno sve, uključujući čak i otrove, ali i kornjače, te zamrznute ptice.

Ipak, iako se graničari i carinici tokom kontrola nagledaju svačega, među oduzetom robom uglavnom se ne nalaze tako neobični artikli, već upravo oni koji se lako unovče, poput duvanskih i tehničkih proizvoda.

Krijumčarenje je, sudeći po informacijama za devet mjeseci prošle godine, poprilično učestala pojava, o čemu svjedoči i podatak da su u tom periodu pripadnici Granične policije BiH oduzeli čak 165.292 tehnička proizvoda.

-GP BiH privremeno je oduzela i 18.018 kutija cigareta, oko 716 kilograma rezanog duhana, 10 komada krupne i 71 komad sitne stoke, kao i 14.534 tekstilna proizvoda, te 15 litara alkohola- navela je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

To, međutim, nije sve, jer je od januara do septembra zaplijenjen i veliki broj ubojitih sprava. Preciznije, oduzeto je pet pušaka, devet pištolja, 14 komada hladnog oružja, dvije bombe, te više od 650 metaka.

Ali graničari su, po svemu sudeći, bili i više nego iznenađeni tokom proteklih godina vidjevši šta su sve građani spremni da pokušaju prošvercovati.

-Policijski službenici Jedinice Granične policije Doljani su krajem marta 2014. godine na Graničnom prelazu za pogranični promet Unka, na izlazu iz BiH, u prtljažniku opela, registarskih oznaka Hrvatske, otkrili četiri kutije sa 640 barskih kornjača- ističu iz GP BiH.

kornjace

Slično su iskustvo, ali u septembru 2013. godine, imali pripadnici Jedinice Granične policije Gradiška, koji su spriječili krijumčarenje 400 zamrznutih ptica različitih vrsta, a koje su otkrivene u FIAT-u italijanskih registarskih oznaka.

-Otkrivene ptice pokušao je u Italiju prokrijumčariti državljanin te zemlje, koji je izjavio da su ulovljene na teritoriji BiH- navode iz GP BiH.

Svakako jedan od najneobičnijih slučajeva dogodio se u martu 2014. godine, kada su pripadnici Jedinice za podršku i kontrolu Terenske kancelarije Istok Višegrad, u graničnom pojasu na području opštine Zvornik, spriječili krijumčarenje 65 litara herbicida furadan, koji spada u prvu grupu otrova.

Pored graničara, s nesvakidašnjim pokušajima krijumčarenja susreću se i carinici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pa je bilo i krijumčara koji su namjeravali da viagru prošvercuju skrivajući je u dječje torbe, jer su vjerovatno mislili da tako neće biti otkriveni.

-Među oduzetom robom su cigarete, kozmetika poput parfema, mobilni telefoni i oprema za njih i slično- navodi Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Predmet šverca su, kako nam je potvrdio, nerijetko i stimulansi poput viagre i kamagre, kao i satovi, a lani je zabilježen i pokušaj neprijavljenog unosa skupocjenog roleksa, teškog ni manje ni više nego 15.000 maraka.

(NN)