Vijesti 14.07.2016.

(FOTO) HE „Bočac 2“: Završava se nasip koji će spriječiti prodiranje vode

ČITANJE: 1 minuta

Na gradilištu male HE „Bočac 2“ privodi se kraju izgradnja nasipa koji treba da onemogući prodiranje vode u građevinsku jamu.

Završetkom nasipa biće stvoreni uslovi za otvaranje građevinske jame čija će se najdublja tačka nalaziti na 14 metara ispod nivoa rijeke Vrbas. Njenim otvaranjem počeće radovi na temeljenju odvodnog kanala i prostora za mašinsko odjeljenje.

HE_Bocac1-1

Do sada su završeni pripremni radovi koji su se sastojali od sidrenja i stabilizacije padine prema magistralnom putu Banjaluka – Jajce, izgradnje pomoćne kolovozne trake kojom se sada odvija saobraćaj, uklanjanja starog i izgradnje privremenog komandnog objekta.

HE_Bocac2

Zbog izvođenja navedenih i drugih radova i dalje traje izmjenjeni režim saobraćaja na ovoj dionici, pored gradilišta male HE “Bočac 2”. Zato se apeluje vozačima da budu oprezni i strpljivi.

HE_Bocac3

Investitor projekta izgradnje male HE „Bočac 2“, čija je vrijednost 19,3 miliona KM, je Zavisno preduzeće „Hidorelektrane na Vrbasu“, koje posluje u okvirima Mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“.

DSC_7103

Podsjećamo, MHE čine: uvodni kanal, dovod, mašinski blok i odovdna vada.

DSC_7164

Pored ovih radova, projekat obuhvata i izgradnju pristupne saobraćajnice, mašinsku i hidromehaničku opremu, termotehničke instalacije, elektro opremu i instalacije i tehničko osmatranje, geodetsko obilježavanje te zaštitu od požara.

DSC_7189 IMG_7246 IMG_7357

(banjaluka.net)