Magazin 02.11.2017.

(FOTO) Hoće li zaživjeti muzej na Vrbasu?

ČITANJE: 3 minute

Prva hidroelektrana koja je osvijetlila Banjaluku prepuštena je zubu vremena i još se ne zna hoće li biti pretvorena u muzej kako je najavljivano. Bili smo na licu mjesta i zabilježili u kakvom je stanju objekat u Trapistima.

Nakon najava iz Elektrokrajine da bi HHE “Delibašino selo” mogla biti obnovljena kontaktirali smo Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske. Saznali smo da su njihovi stručnjaci dali pozitivno mišljenje banjalučkom preduzeću da se u Trapistima izgradi muzej razvoja elektrifikacije na području Krajine.

“Odluka je donesena u septembru. Prema  našem mišljenju potrebno je da se ispoštuju mjere tehničke zaštite kao i da se zadrži autentičnost kako bi tako nešto moglo da zaživi. Nakon što se izradi projektna dokumentacija znaće se više o tome. Inače, radi se o drugoj hidroelektrani koja je izgrađana u BiH u austro-ugarskom periodu (Prva je Klinje u Gacku)”, rekla nam je Milijana Okilj, dipl. inž. arhitekture i načelnik Odjeljenja za kulturno-istorijsko nasljeđe.

U Elektrokrajini su nam kratko poručili da će organi preduzeća nakon prikupljanja pripremne dokumentacije raspravljati o preduzimanju daljih koraka za realizaciju pomenutog projekta.

Za hidroelektranu u Trapistima može se reći da je solidno sačuvana ako se uzme u obzir period kada je izgrađena, te da je bez prozora kao i da je stalno otvorena. Unutrašnjost i okolinu ovog objekta smještenog tik uz Banjalučku pivaru uglavnom opsjedaju znatiželjne osobe i ribari koji često pecaju na Vrbasu.

Jedan od njih je i Momir Stanišljević koji smatra da bi hidroelektranu trebalo obnoviti.

“Ovdje je trenutno ruglo i trebalo bi se razmisliti o sanaciji kako bi objekat imao neku svrhu. Često dolazim da pecam, nedavno su dolazili neki ljudi da čiste i da pregledaju unutrašnjost. Pitao sam ih da li će biti obnove, a oni su mi rekli “o tom — potom”, rekao nam je ovaj ribar koji je usput i dobar poznavalac istorije ovog pordučja pa nam je susret s njim bio jako zanimljiv.

hidroelektrana banjaluka

Hidroelektrana Delibašino selo, izgrađena je na Vrbasu prije 118 godina i jedna je od prvih elektrana na Balkanu i u Evropi. Bila je jedini izvor električne energije u Banjaluci sve do 1922. godine, kada je izgrađena termoelektrana za potrebe rudnika Lauš.

Izdržala je zemljotres 1969. godine, a s radom je prestala 1984. godine kada je zbog visokog nivoa rijeke Vrbas došlo do velikog oštećenja brane. Prema podacima istoričara, elektrifikacija Banjaluke započela je daleke 1899., osam godina prije Zagreba.

Mladen Šukalo iz Turističke organizacije Banjaluke kaže da su Trapisti i Delibašino selo od interesa za razvoj turizma grada.

“S obzirom na istorijsko nasljeđe kompletno područje ima potencijal da se iskoristi za cjelodnevni boravak turista. Što se tiče stare hidroelektrane bilo bi dobro da se obnovi, a u isto vrijeme pretvori u muzej energetike kako bi se dobila dodatna vrijednost. Takođe ne treba zaboraviti i obližnju šumu koja je pogodna za izlet i rekreaciju”, rekao je Šukalo.

Da li će nekadašnji simbol Banjaluke biti obnovljen i pretvoren u muzej ili će zjapiti oronuo i zapušten kao do sad, te biti privlačan tek po nekom znatiželjnom gostu i ribaraima ostaje nam da vidimo.

U nastavku pogledajte fotogaleriju trenutnog stanja objekta u Trapistima, a komentarima ispod pišite šta mislite o ideju sanacije prve hidrocentrale u Banjaluci.

(Mondo)