Vijesti 11.02.2016.

(FOTO) Iskopavaju srpske grobove na Pravoslavnom groblju Gravrinica u Pakracu

ČITANJE: 2 minute
SPOMENIK
Na Pravoslavnom groblju Gravrinica u Hrvatskoj, tačnije u Pakracu na pojedinim grobnim mjestima su stavljena upozorenja vlasnicima da će zbog neplaćanja grobne naknade nakon 10 godina promijeniti vlasništvo grobnih mjesta, potvrdio je Srni zamjenik gradonačelnika Pakraca Goran Labus.

Labus je podsjetio da je, prema Zakonu o grobljima Hrvatske, predviđeno da je grobno mjesto podložno promjeni vlasništva, iskopavanju kostiju i daljoj prodaji nakon 10 godina neplaćanja naknade.

On je rekao da ova upozorenja nisu primjerena, te da ne vjeruje da će doći do iskopavanja kostiju preminulih Srba na ovom groblju zato što na njemu ima dovoljno slobodnih grobnih mjesta i što je Pakrac mala sredina.

Labus je rekao da su srpski članovi Gradskog vijeća Pakraca još prije godinu i po dana dana, kada su se pojavila ova upozorenja na grobnim mjestima, upozorili Komunalno preduzeće Pakrac da ovo nije najbolji način da se naplata na groblju poboljša, nakon čega su oni prihvatili sugestiju i prestali sa lijepljenjem plakata upozorenja.

– To upozorenje je bilo i na grobu pokojnog vladike Mirona- istakao je Labus.

Labus kaže da su ista upozorenja postavljena i na Katoličkom groblju u Pakracu i na svim grobljima kojima upravlja Komunalno preduzeće Pakrac.

On ne smatra da postavljanje ovih upozorenja na Pravoslavnom groblju u Pakracu predstavlja ponovno etničko čišćenje Srba na ovom području.

Labus zaključuje da je čudno da su tek sada fotografija o tome objavljene na “Fejsbuku” što je izazvalo negodovanje u javnosti.

Na društvenoj mreži “Fejsbuk” pojavila se fotografija gdje je na Pravoslavnom groblju Gavrinica u Pakracu na privatnom grobnom mjestu jasenovačkih žrtava nalijepljeno upozorenje da vlasnik grobnog mjesta mora da se javi komunalnom preduzeću i plati komunalnu naknadu za 10 godina, u protivnom će se ovo grobno mijesto smatrati napuštenim i moći će se ponovo dodijeliti na korištenje.

SPOMENIK 2

(Agencije)