Magazin 19.01.2016.

(FOTO) Jagodina: Bogojavljenska vodica iz vatrogasne cisterne

ČITANJE: 1 minuta
pop
Zbog velikog interesovanja vjernika za Bogojavljenskom vodicom, sveštenici su u Jagodini naručili i jednu vatrogasnu cisternu sa 9.000 litara vode.

U porti Saborne crkve “Svetih apostola Petra i Pavla” u Jagodini vjernici Bogojavljensku vodicu osim, osim iz sedam buradi od po 500 litara, uzimaju i iz jedne vatrogasne cisterne.

Vodu u cisterni, pošto se popeo uz pomoć vatrogasca, osveštao je sveštenik ove crkve, a zatim su je opkolili vjernici sa praznim bocama.

svestenik

Nekoliko posljednjih godina, sveštenici ove crkve, da bi zadovoljili vjernike za Bogojavljenje zovu u pomoć vatrogasce sa vodom, rekli su danas Tanjugu sveštenici ove crkve.

Jagodina ima još tri crkve u gradu, u kojima je danas služena Bogojavljenska liturgija, a vjernici točili Bogojavljensku vodicu, poslije liturgije i mimohoda oko crkvi.

sveta vodica 2

Cisterne i u Novom Sadu

Ispred pojedinih crkava u Novom Sadu danas se mogu videti cisterne JKP “Vodovod i kanalizacija” u kojima je osveštena voda, javlja 021.

Ove cisterne se nalaze kod hramova Srpske pravoslavne crkve kako bi vjernici danas mogli da dođu do “svete vode”, a vjerovatno je zbog potencijalne gužve osveštena tolika količina.

Kako se vidi na fotografiji koja se pojavila na društvenim mrežama, sveštenici su čin osveštavanja obavili tako što su stajali na cisternama, a vjernici su posle preko slavina mogli da natoče “svetu vodu”.

Podsjetimo, rukovodstvo JKP “Vovodod i kanalizacija” je proglasivši Bogojavljenje za slavu preduzeća prošle godine osveštao cijeli vodovod, čime su svi Novosađani dobili pristup “svetoj vodi”, a očekuje se da to urade i danas.

cisterna

(Agencije)