Magazin 04.01.2016.

(FOTO) Kapadokija pod snijegom

ČITANJE: 1 minuta
Kapadokija
Kapadokija, jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u Turskoj, prekrivena je snježnim pokrivačem.

Snijeg je počeo padati u podnevnim satima.

Vilinski dimnjaci prekriveni su snijegom, ali to nije spriječilo turiste da dožive i sasvim drugačiji obilazak Kapadokije u balonima, da upoznaju ovu turističku destinaciju i u zimskim danima.

Posebno se izdvajaju grupe turista iz Japana i Južne Koreje.

Iako je pao snijeg posjetioci ne odustaju od vožnje balonom koja je jedna od najpopularnijih aktivnosti koje privlače i domaće i strane turiste tokom cijele godine. Vožnja balonom na  minus 16 stepeni Celzijusa predstavlja nezaboravno iskustvo.

kapadokija 2

Inače, vremenski uslovi na tom području dozvoljavaju da se oko 300 dana godišnje može razgledati predio iz balona. Prve dnevne vožnje, uprkos hladnom vremenu, počinju već s prvim zrakama sunca.

U Kapadokiji se spajaju ljepote prirode i istorije, formirajući jedan od najljepših pejzaža na svijetu. Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake, ljudi su tokom istorije ostavili tragove vlastitih civilizacija, gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela ljudske civilizacije.

Kapadokijom šetati možete u svako doba dana i noći. Tokom proljeća i jeseni temperatura je u podne oko 20 da bi se noću spustila i do nula stepeni. Zima je ipak nešto drugo.

Razlika u ljetnoj i zimskoj temperaturi je od 40 do minus 20 stepeni Celzijusa.

(NN)