Magazin 07.02.2016.

(FOTO) Kinezi dočekuju Novu godinu: Majmun je simbol dugovječnosti, pameti, ugleda i zdravlja

ČITANJE: 2 minute
KINEZI
Kinezi će sutra proslaviti Novu godinu prema kineskom lunarnom kalendaru i ući u godinu majmuna, a za tu životinju se veže niz simbola u kineskoj tradiciji i većina kineskih parova želi upravo ove godine dobiti bebu.

Novinari novinske agencije Xinhua, Wang Chenxi i Gao Shan, pojašnjavaju da kineski zodiak sadrži 12 životinja (miš, bik, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, ovca, majmun, pijetao, pas i svinja) i da se godine nižu u tom ciklusu. Svaka životinja predstavlja neke simbole, a nastupajuća godina majmuna simbolizira vitalnost i pamet.

Godina majmuna je deveta u ciklusu i dolazi nakon godine ovce, a ovca simbolizira pasivnost i poslušnost. Majmun je simbol energičnosti, a upravo je to razlog zbog kojeg mnogi kineski parovi žele dobiti bebu u nastupajućoj godini, jer vjeruju kako će ta djeca biti energična, proaktivna, pametna i dugog života.

Najpoznatiji majmun u kineskoj kulturi je Kralj majmun, koji je imao mnoge nadprirodne moći i bio je zadužen za čuvanje hodočasnika dinastije Tang (618. – 907.) na putu povrata budističke sutre iz Indije. On je simbol hrabrosti i dobrote, a glavni je junak i brojnih kineskih opera, filmova i serija.

I snažnoj simboličkoj vrijednosti majmuna u kineskoj kulturi ponajbolje govori i činjenica da su poštanske markice s likom majmuna najskuplje. Jedna takva markica iz 1980. godine, kada je također bila godina majmuna danas košta 1.800 dolara, a njena štampa koštala je svega jedan cent.

Ove godine su poštanske markice s majmunom štampane i u Južnoj Koreji, Singapuru, Japanu, Francuskoj i Kanadi.

I popularni film “Kung Fu Panda” je dokaz da su majmuni i njihove vještine izuzetno cijenjene u borilačkim vještinama.

Majmun je simbol i visokog društvenog položaja. Na kineskom jeziku izgovor imenice majmun (hou) jako je sličan i izgovoru imenica koje znače jak čovjek i visoka pozicija.

Brojne skulpture ili druge umjetnine imaju temu “majmun na konju”, što u kineskoj tradiciji označava iznenadni uspon u karijeri čovjeka.

Mnoge vrste majmuna imaju bijelu bradu, pa Kinezi tu životinju smatraju i simbolom zdravlja i dugovječnosti.

Vrijedi podsjetiti i da su stari Kinezi vjerovali da majmuni imaju jak senzualitet na pojavu kuge i drugih opakih bolesti i prirodnih katastrofa, pa su upravo majmuni bili neizostavni dio trgovačkih karavana u drevno doba.

(AA)