Magazin 30.01.2016.

(FOTO) Ko je misteriozna djevojčica koja se pojavljuje na desecima fotografija snimljenih u Sibiru prije 100 godina?

ČITANJE: 2 minute
djevojcica 1
Ozbiljna i besprijekorno obučena, njena pojava jedva je vidljiva na fotografijama sibirskog grada Krasnojarska starima više od stotinu godina.

Prema pisanju Siberian Timesa, čini se da ima između 8 i 10 godina, a najčešće se pojavljuje kao dio pozadine nekih fotografija. Pojavljuje se na ukupno dvadeset fotografija i četiri negativa na staklu što su na čuvanju u Regionalnom muzeju narodnih običaja u Kranojarsku. Neke od tih fotografija korištene su za razglednice grada, ali nitko nije primjetio jedva vidljivu djevojčicu.

djevojcica 2

Tek kada su sve fotografije okupljene na jednom mjestu, došla je do izražaja njena pojava. Na primjer, na jednoj fotografiji stoji na krovu u blizini poznatog krasnojarskog željezničkog mosta preko kojeg prelazi Transsibirska željeznica preko rijeke Jenisej. Pretpostavlja se da je most, dovršen 1899. godine, star manje od deset godina u trenutku fotografiranja.

djevojcica 3

Razlog njene stoljetne anonimnosti je zato što je teško primijetiti jednu djevojčicu na fotografijama grupa ljudi i zgrada nastalih između 1906. i 1908. godine.

djevojcica 4

Ilya Kuklinski, viši istraživač krasnojarskog muzeja, rekao je da je moderna tehnologija omogućila to otkriće:

– Kad gledate stare fotografije, ne vidite je. Dosta je mala na tim fotografijama. Kad smo napravili skenove u visokoj rezoluciji, mogli smo ih povećati i vidjeti neke detalje poput njene odjeće i frizure- kaže on.

djevojcica 5

Neke od fotografija su anonimne, ali neke imaju inicijale nepoznatog autora. Neke su došle u krasnojarski muzej iz privatne kolecije Nikolaja Grigorovskog, vlasnika knjižare prije komunističke revolucije prije gotovo stotinu godina.

djevojcica 6

– Smatramo da bi djevojčica mogla biti fotografova kći ili nećakinja, ali nismo sigurni zato što ne znamo ni kako se zove autor- kaže Kuklinski koji se nada da će javna objava fotografija pomoći u potrazi za identitetom misteriozne djevojčice.

(Net.hr)