Magazin 28.12.2015.

(FOTO) Ljiljana Praštalo iz Banjaluke: Odijela baš po mjeri tvog ljubimca!

ČITANJE: 2 minute
ljiljana-prastalo
Ljiljana Praštalo iz Banjaluke penzionerske dane učinila je zanimljivim jer se odnedavno počela baviti kreiranjem i šivanjem odjeće za kućne ljubimce, a prije svega pse.

Iako je joj je prvobitna želja i ideja bila da otvori hotel, odnosno pansion za pse, od toga je odustala u nedostatku prostora, a zbog zahtjeva prijateljica koje imaju pse da njihovim ljubimcima skroji odijelo, odlučila se za šivanje.

– Šivanje mi je inače hobi i kako sam počela da pravim jednoj prijateljici, pa drugoj onda sam počela to da radim. Postala sam član Udruženja “Dragansgarden”, gdje su ostali članovi pokazali oduševljenje i rekli mi da je odjeća za kućne ljubimce posebno tražena u inostranstvu- priča nam Praštalo.

ljiljana-prastalo-5

Ova odijelca uglavnom šije od dječje odjeće, te materijala za kabanice, ali i starih kišobrana.

Ideja joj, kaže, ne nedostaje, jer to što radi voli, a odjeću šije i prema mjerama kućnih ljubimaca.

– Iako su iste rase psi, njihova težina može da bude veoma različita, pa tako i garderoba. Na primjer, bišon može da bude od jedan do osam kilograma, drugi od šest, što utiče na veličinu- kaže ona.

ljiljana-prastalo-4

Ljubav prema psima ranije je uticala na njenu odluku da udomi dva psa iz azila, a kaže da je planirala dio zarade od ovog hobija da donira upravo azilu.

Kako bi vlasnicima kućnih ljubimaca predstavila ono što radi, planira da napravi i modnu reviju kada bude sajam kućnih ljubimaca.

– Odjeća za pse je posebno praktična za zimu, kada je hladno. Pored toga ima i ljetni dekor sa kapicama, suncobranima i svečana odijela- rekla je Praštalo.

ljiljana-prastalo-3

Očekuje da će svoje radove izlagati i u Švedskoj za vrijeme uskršnjeg sajma, te tako će njena odijelca stići i do kućnih ljubimaca u inostranstvu.

Što se tiče neobičnijih zahtjeva, nedavno je Ljiljana dobila prijedlog da napravi odijelo za četvoronožnog čuvara jednog kafića, psa Srećka, a za koji je u toku šivanje odijela sa oznakom “sektor”.

ljiljana-prastalo-2

(NN)