Magazin 21.12.2015.

(FOTO) Najstarije tetovaže pripadaju “ledenom čovjeku”

ČITANJE: 1 minuta
LEDENI COVJEK
Tetovaže pronađene početkom godine na mumuficiranom tijelu “ledenog čovjeka”, poznatog i kao Eci, nastarije su poznate do danas, otkriva novo istraživanje.

Prema pisanju londonskog lista Indipendent, naučnici su početkom godine na mumiji staroj 5.300 godina izbrojali 61 tetovažu pomoću specijalne tehnike multispektralnog skeniranja. Najnovijom analizom utvrđeno je da su to najstarije poznate tetovaže.

“Ledeni čovjek” je pronađen 1991. godine na 3.210 metara nadmorske visine, u glečeru u Ectalskim Alpima, u blizini granice između Austrije i Italije. Prema prvobitnim procjenama istraživača, Ecijeva smrt je nastupila 3250. p.n.e, ali su potonje analize pokazale da je on umro ranije, oko 4000. p.n.e, te da su samim tim njegove tetovaža zaista najstarije.

Ecijeve tetovaže sastoje se od crtica i krstića raspoređenih po cijelom tijelu. Najviše ih je po nogama kao i na šakama i donjem dijelu kičme, a napravljene su finim urezima u kožu istrljanom biljnim ugljem i travama.

Prema pisanju francuskog časopisa Science et Avenir, tetovaže su rađene u terapeutske, a ne estetske svrhe. Naučnici navode da je to bila neka vrsta primitivne akupunkture, što objašnjava prisustvo tetovaža na zglobovima na kojima su otkriveni tragovi artroze.

LEDENI COVJEK 2
LEDENI COVJEK 3

(Agencije)