Vijesti 20.01.2016.

(FOTO) Napad u Pakistanu: Profesor hemije poginuo spašavajući život studentima

ČITANJE: 2 minute
pakistan profesor
Na Univerzitetu Bacha Khan na sjeverozapadu Pakistana došlo do terorističkog napada, u kojemu je poginulo najmanje 25 osoba, a ranjeno je desetine ljudi.

Pakistanski Express Tribune piše kako je jedna od žrtava napada i profesor hemije Syed Hamid Hussain, a svjedoci su kazali kako je Hussain dao život boreći se protiv napadača.

Student Zahoor Ahmed kazao je kako mu je Hussain rekao da ne napušta zgradu nakon što su se začuli prvi pucnjevi, piše Guardian.

pakistan pakistan

– Držao je pištolj u ruci- rekao je student.

– Onda sam vidio kako ga pogađa metak. Dva militanta su pucala na njega. Potrčao sam unutra te uspio pobjeći tako što sam preskočio stražnji zid- dodaje Ahmed.

Još jedan student kazao je kako je vidio profesora kako pištoljem puca na napadače.

– Vidjeli smo kako pada na pod, a potom smo pobjegli pred teroristima- kaže taj student.

http://twitter.com/omar_quraishi/status/689691700458029056/photo/1

Talibanski pokret je preuzeo odgovornost za jutrošnji oružani napad.

Lider militantne grupe “Gidar”, ogranku pakistanskog talibanskog pokreta, Omer Mansour je posredstvom društvenih mreža saopštio da je ta grupa izvela jutrošnji napad u gradu Charsadda u pakistanskoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa.

Glasnogovorništvo pakistanske vojske je saopšilo da je u operaciji snaga sigurnosti do sada ubijeno šest napadača, a da operacija i dalje traje.

Neimenovani lokalni izvori javljaju da je grupa napadača starosne dobi od 18 do 25 godina u civilnim odijelima i maskama na licu preskočila zid i otvorila vatru na studente i osoblje Univerziteta.

Policijski zvaničnici su saopšili da je u napadu poginulo najmanje 25, a ranjeno više od 60 osoba. Očevici tvrde da se radi o znatno većem bilansu stradalih.

– Univerzitet Bacha Khan će biti zatvoren najmanje deset dana- saopšila je uprava te ustanove.

Pakistanski premijer Navaz Sharif je oštro osudio jutrošnji napad. On boravi u službenoj posjeti u Švicarskoj, odakle je poručio da su pakistanske vlasti odlučne da se još jače suprotstave teroristima.

– Oni koji ubijaju nevine studente i ljude ne poznaju nikakvu vjeru, niti pravila. Odlučni smo da svoj narod branimo od zla terorista- poručio je Sharif.

Pakistan je i prije 14 mjeseci bio poprište sličnog brutalnog oružanog napada u vojnoj školi u Peshawaru u kojem je tom prilikom ubijeno 132 djece.

Pakistanske snage sigurnosti su protekle godine intenzivirale antiterorističke operacije i ubile ili uhapsile stotine terorista. Ukinut je i moratorij na izvršenje smrtnih kazni, pa su desetine terorista povezanih sa napadom kažnjene vješanjem.

talibani napad
pakistan
pakistan napad

(Fokus.ba)