Magazin 15.05.2016.

(FOTO) Neobično: U srcu Banjaluke izloženo 500 radio aparata

ČITANJE: 2 minute
f1193-antikvitetnia_radio_aparati_banjaluka_4
Poslušajte vijesti iz Londona, Pariza, Moskve na radio-aparatima iz prošlog vijeka, i sve to u samom srcu Banjaluke.

Banjalučanin Vlado Ljevar,  vlasnik kolekcije 500 antikvitetnih radio-aparata i izložbenog mjesta ”Cinema caffe” u bioskopu ”Palas”.

”Riječ je o 500 različitih komada radio-aparata koje sakupljam od 1980-te godine”, kazao je Ljevar.
On kaže da su  to su radio-aparati koji nemaju ultra-kratke talase. Kako je pojasnio to  znači imaju samo kratke radio-talase. Na taj način možete čuti neku od stanica iz Palestine, Londona, ili Moskve, a ne samo lokalne radio stanice.

Po njegovim riječima već 1950. godine uvedeni su noviji radio aparati.

”Moj otac je imao radio-aparat pa sam nekako, ne znam ni sam kako došao do drugog i trećeg pa onda kad bih negdje vidioradio-aparat svidjelo bi mi se i tako je nastala ideja da ja to sakupljam”, kazao nam je Ljevar

Objasnio je i  kada je hobi počeo da poprima ozbiljniju notu, odnosno kada je  počeli formirati svoju kolekciju?
” Kada se već skupilo pet do deset komada, kada vidim negdje onda sam i dogovarao da ih kupim, dobijem i tako dalje. Kada je zbirka počela da dobija ozbiljnije obrise, onda sam dao oglas da otkupljujem radio-aparate i ovo su radio aparati pristigli iz cijele bivše Jugoslavije”, kazao je ovaj kolekcionar.

Aparati su kako kaže u Banjaluku, došli sa svih strana bivše Jugoslavije.

”Samo sam ih u Jugoslaviji nabavljao, kao što su proizvođači-Niš, Zagreb, zatim Beogradska industrija radio aparata – Kosma, Tesla. Imam sve. Dosta ljudi je nabavljalo vani –  schaublorenc, sony – koji su uvezeni u Jugoslaviju, te su se mogli nabaviti. Pola tih firmi više i ne postoji-Ingelen, pa Hornifon, firma koja je propala1933. godine”

On je pojasnio da nema cilj da prodaje uređaje. Kaže da je njihova vrijednost od 50 KM do 5.000 evra.

”Najskuplje plaćen aparat je 600 evra koji sam ja platio. Njima cijena zavisi od stanja u kakvom su, od godine kada su proizvedeni, od broja proizvedenih aparata. Na primjer, sony aparat koji je proizveden u seriji od 500 komada je vrijedniji od aparata koji je proizveden u milion komada…”, pojasnio je Ljevar.

(Promo tim)