Vijesti 24.01.2016.

(FOTO) Nevrijeme u SAD-u: Najmanje 19 poginulih, otakazano hiljadu letova

ČITANJE: 2 minute
SAD
Najmanje 19 osoba poginulo je u nevremenu sa obilnim snježnim padavimanam koje je zahvatilo SAD.

Snjeg i vejavica koji su paralisali veći dio istočne obale intenzivirali su se u subotu, u Vašingtonu je pao 61 centimera snijega, u Njujorku je snježni pokrivač dostigao gotovo rekordnh 68 centimetara a putevi, mostovi i tuneli bili su zatvoreni do nedjelje ujutro.

Trinaest ljudi poginulo je u saobraćajnim nesrećama izazvanim nevremenom u Arkanzasu, Sjevernoj Karolini, Kentakiju, Ohaju, Tenesiju i Virdžiniji.

Jedna osoba poginula je u Merilendu, a tri u gradu Njujork dok su raščišhavale sneg. Dve osobe su umrle od hipotermije u Virdžiniji, saopštili su funkcioneri, prenosi Rojters.

Na obali u Nju Džerziju oluja je izazala velike talase koji su doveli do poplave u više gradova.

U Njujorku, i na zapadu Long Ajlenda očekuju se snažan vjetar i stvaranje snežnog pokrivača i do 76 centimetara, saopštile su lokalne vlasti.

Guverner Njujorka Andrju Kjomo proglasio je vanrendo stanje i zabranio sva putovanja na putevima u području Njujorka i Long Ajlenda od subote popodne do nedjelje u sedam ujutro.

Slične mjere preduzelo je još 10 guvernera.

http://twitter.com/TimBuckleyWX/status/691103497387929600/photo/1

Pozorišta na Brodveju su otkazala popodnevne i večernje predstave na sugesiju gradonacelnika Njujorka, a u obično užurbanom gradu od osam mliona stanovnika zavladao je nesvaran mir, prenosi Rojters.

Turisti i stanovnici su izašli na ulice u Menhetnu, mnogi su odlučili da se prošetaju snježno bijelim Central parkom, neki čak na skijama, drugi su pravili snješka bijelića ili se grudvali na ulicama.

http://twitter.com/oliverdarcy/status/691106561473802241/photo/1

Vlasti u Njujorku i Nju Džerziju i Vašingtonu su obustavile javni prevoz, a avio kompanija Junajtie erlajnz saopštila je u subotu da će obustaviti saobrađaj sa aerodroma u Vašingtonu u subotu i nedjelju a da će u ponedjeljak postepeno nastaviti letove.

Vejavica je stigla do Njujorka pošto je prvo zahvatila Vašington gdje su Bijela kuća, čuveni spomenici i institucije prekriveni snjegom.

Snjeg je prekrio i gradove Baltimor i Filadelfiju a u Sjevernoj Karolini je oko 150.000 potrošača i 90.000 domova u subotu ostralo bez struje.

(Agencije)