Vijesti 19.01.2016.

(FOTO) Ni minus nije spriječio tradiciju: Građani RS plivali za Časni krst

ČITANJE: 3 minute
aleksa josic
Aleksa Jošić (22) iz Banjaluke prvi je doplivao do Časnog krsta koji je bio postavljen u rijeci Vrbas, kod Gradskog, odnosno mostu Patre.

– Ovo mi je četvrti put da učestvujem u plivanju za Časni krst a treći put pobjeđujem- ispričao je zadovoljni Jošić dodavši da se osjeća prezadovoljan i srećan.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju, a nakon toda održana je bogojavljenska litija.

Za Časni krst ove godine plivalo je oko 30 mladića, a pobjednik je darovan zlatnikom, dok su ostali plivači nagrađeni prigodnim poklonima.

U Trebinju Aljoša Slavić prvi

Aljoša Slavić (19) iz Trebinja prvi je doplivao da Bogojavljenskog krsta, koji je u rijeku Trebišnjicu spustilo Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

U takmičenju je učestvovalo 35 plivača, kojima nije smetala hladnoća rijeke Trebišnjice, čija je temperatura bila oko deset stepeni Celzijusovih, da sa radošću preplivaju do Časnog krsta.

Slavić je novinarima rekao da šesti put učestvuje u takmičenju, a prvi put pobjeđuje i da je ovo za njega poseban dan, kada mu ne smeta hladnoća vode Trebišnjice, jer osjeća unutrašnju toplotu od današnjeg praznika – Bogojavljenja.

Novica Vasić pobjednik u Bratuncu

BRATUNAC

Novica Vasić iz Krasanpolja, kod Bratunca, pobjednik je plivanja za bogojavljenski Časni krst koje je danas održano na Drini kod bratunačke Rajske plaže.

Uz podršku nekoliko stotina građana za Časni krst plivao je 21 takmičar iz Bratunca, Ljubovije i još nekih mjesta.

Organizatori su Vasića nagradili pozlaćenim krstom, diplomom i novčanom nagradom od 300 KM.

U Doboju skočio 60-ogodišnjak

DOBOJ

Šezdesetogodišnji Branislav Nikić danas je, povodom Bogojavljenja, skočio sa mosta u rijeku Bosnu, kod željezničke stanice u Doboju.
Nikić, koji već 19 godina izvodi skokove sa dobojskog mosta, rekao je da je riječ o oproštajnom skoku i da tradiciju prepušta mlađima.

On je naveo da je skakao sa mosta u Bosnu i kada je temperatura bila 19 stepeni ispod nule.

– Jedini motiv za skok je što sam takav- rekao je Nikić, koji je poznatiji kao Gero, te je zahvalio okupljenima koji su ga i ove godine podržali.

Nikić je rođen u Zavidovićima, gradu na tri rijeke, za koji kaže da se nekada u tom mjestu prvo nauči plivati pa tek onda hodati.

Mario Vukojević prvi u Novom Gradu

Mario Vukojević (24) prvi je doplivao do Časnog krsta na ušću rijeke Sane u Unu, na gradskoj plaži u Novom Gradu.

Vukojević je i lani na Bogojavljenje, kada je ova manifestacija prvi put organizovana u Novom Gradu, prvi doplivao do Časnog krsta.

– Ove godine bilo je malo lakše jer je prvi put bilo dosta više uzbuđenja. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam uopšte učestvovao, a smatram da sam imao samo više sreće od drugih. Za mene su svi učesnici danas pobjednici- izjavio je Vukojević.

U Derventi samo 3 takmičara

Dvadesettrogodišnji Zoran Vidović prvi je stigao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi, što mu je treća uzastopna pobjeda u plivanju na Bogojavljenje.

Osim Vidovića, za Časni krst su plivali Darko Milić (22) i Zlatko Pazurević (21). Sva tri mladića dobila su novčanu nagradu.

Vidović je istakao da se i naredne godine opet nada pobjedi, kao i da će biti više učesnika.

Dejan Vukmirović prvi u Modriči

modrica

U Modriči je ova manifestacija održana po drugi put, a do Časnog bogojavljenskog krsta prvi je doplivao Dejan Vukmirović, član Ronilačkog kluba “Vidra”. Pobjedniku je dodijeljen srebrenjak Presvete Bogorodice, ikona Presvete Bogorodice i Časni krst Gospodnji.

– Za nas pravoslavce je velika čast da učestvujemo na ovakvim događajima i jako sam ponosan što sam prvi doplivao. Svi učesnici su pobjednici- rekao je  Vukmirović.

(NN/Agencije)