Vijesti 23.08.2016.

(FOTO) Otežano kretanje pješacima: Trotoari puni kontejnera!

ČITANJE: 3 minute

Desetine kontejnera stoje na trotoarima Banjaluke zbog čega pješaci ne mogu normalno da hodaju, već moraju da silaze na ulicu kako bi ih mimoišli.

Kako pokazuju fotografije koje smo skupili posljednjih dana, kontejneri su postali prave prepreke u pješačkim zonama, a da bi pješaci uopšte prošli, moraju da silaze na put kojim se kreću vozila zbog čega su direktno ugroženi. Donekle je lakše pješacima koji sami hodaju ulicom, ali situacija nije uopšte jednostavna za majke sa djecom, one koje guraju kolica, za invalide i penzionere koji se teže kreću.

kontejneri na trotoarima2

Tako u ulici Nikole Pašića kontejneri stoje na trotoaru iako je odmah pored mjesto predviđeno za njih. Kako nam je rekao načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u gradu Banjaluka Zoran Novaković za ovakvu situaciju krivi radnike „Čistoče“ i njihov nesavjestan rad.

– Postoje ulice u gradu Banjaluci gdje se nalaze pojedini stambeni objekti i gdje je vrlo teško postaviti kontejnere, kao i obezbijediti mjesto za njihovo postavljanje. Tako se oni postavljaju na određenim raskrsnicama ili javnim površinama dok se ne riješi taj problem, a pravo rješenje je u podzemnim kontejnerima što je jedna od budućih investicija grada. Kontejneri koji ne stoje na mjestima gdje su oni predviđeni, radnici „Čistoće“ moraju da se brinu oko toga i da kontejnere stavljaju na svoja mjesta – rekao je Novaković.

kontejneri na trotoarima3

Jedna od stanarki u ulici Nikole Pašića nam je rekla da joj je problem što kontejneri stoje na trotoaru, pogotovo kada izlazi autom iz raskrsnice i nema preglednost kada ide drugi auto.

– Problem mi je kada autom izlazim iz raskrsnice, pogotovo kada je kiša i noć, pa tako ne mogu da vidim kada ide drugo vozilo i moram dosta izaći na ulicu da bi bila sigurna da ne ide drugo vozilo. Takođe, pješaci se ne mogu mimoići kada su na trotoaru, odnosno neko mora sići na ulicu što je problem za ljude koji su u invalidskim kolicima ili majkama koje voze djecu u kolicima – kazala je jedna od stanarki ove ulice.

kontejneri na trotoarima4

Kada se radi o prepunim kontejnerima, evidentno je da ih u pojedinim naseljima nedostaje, zbog čega stanari ostavljaju smeće na hrpu pored. Novaković je istakao da “Čistoća” ima u rezervi određen broj kontejnera, ali da je potrebno da mještani zatraže da se postave dodatni. On je takođe dodao da se tokom zimskog perioda uništi dosta kontejenra zbog paljenja smeća.

-Trenutno imamo oko 40 kontejnera na raspolaganju i mještani oni naselja u kojima ih nema dovoljno bi trebali obavjestiti gradske službe za svoju situaciju i grad će dostaviti kontejnere na određene lokacije ako ustanovimo da je zaista potrebno – kaže Novaković.

kontejneri na trotoarima5

Dakle, svi oni koji imaju problem sa punim kontejnerima iako se redovno prazne, trebaju da pozovu Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja i prijave problem jer kontejnera ima dovoljno.

Sa druge strane, kontejneri koji stoje na ulicama građani Banjaluke će morati sačekati da se riješi problem sa podzemnim kontejnerima, a kada će to biti ostaje da se vidi.

kontejneri na trotoarima7
kontejneri na trotoarima8
kontejneri na trotoarima9
kontejneri na trotoarima10

(srpskacafe.com)