Vijesti 30.12.2016.

(FOTO) Otvoren novi most u Česmi

ČITANJE: 3 minute

Danas je svečano pušten u funkciju novoizgrađeni most preko rijeke Vrbanja u naselju Česma, u koji je uloženo 1,8 miliona KM.

Most su svečano otvorili gradonačelnik Igor Radojičić i direktor preduzeća “Prijedorputevi” Radenko Crnogorac.

– Gradska uprava Banjaluka uložila je sve napore kako bi most bio završen do kraja ove godine. Cilj nam je bio da se stanovnicima naselja Česma i svim ostalim građanima Banjaluke do Nove godine most stavi na raspolaganje i u tome smo uspjeli – rekao je Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo što je konačno riješen problem prevoza putnika koji su presjedali iz jednog u drugi autobus ili koristili alternativne pravce kako bi došli do centra i u druge dijelove Banjaluke.

Radojičić je naveo da su u toku pregovori i planovi oko uklanjanja starog mosta i prenosa na drugo mjesto, na kojem bi mogao biti od koristi.

otvaranje-mosta-cesma1

Crnogorac je izrazio zadovoljstvo što su radovi na izgradnji novog mosta nakon godinu dana uspješno završeni.

– Most je dužine 85 i širine saobraćajnica šest metara, sa trotoarima širine 2,2 metra. Njegove saobraćajne karakteristike omogućile su nam da budemo sigurni da će se ovaj most koristiti narednih nekoliko decenija – rekao je Crnogorac.

On je dodao da je preostalo još da se provjere tehničke karakteristike starog mosta, kako bi se mogao prenijeti na neku drugu lokaciju.

otvaranje-mosta-cesma2

Predsjednik Mjesne zajednice Česma Miladin Maličević izrazio je zadovoljstvo što će ovo naselje opet biti povezano sa Banjalukom na pravi način.

– Još od poplava imamo problema sa prevozom putnika i autobuskim saobraćajem na ovom pravcu, te bih zahvalio i izvođaču radova i gradonačelniku Radojičiću što je ubrzao operativnost radova – rekao je Maličević.

On je ocijenio da i dalje ostaje potreba da ovo naselje dobije i most preko Vrbasa, koji je odnesen u velikim poplavama.

U sklopu izgradnje mosta, izgrađene su i pristupne saobraćajnice, i to na desnoj obali od mosta prema Ulici Petra Velikog i na lijevoj obali mosta do spoja sa Ulicom Veljka Mlađenovića i Ulicom Vladislava Skarića – u punom profilu sa dvije saobraćajne trake, obostranim trotoarima i javnom rasvjetom.

otvaranje-mosta-cesma4

Da bi novi most, ali i cijelo naselje Česma bilo što bolje saobraćajno povezano sa centrom grada – krajem prošle godine proširena je uliica Veljka Mlađenovića, u dužini od 700 metara. Širina izgrađenog kolovoza je sada 5,5 metara, a urađeni su i trotoari od 1,5 do dva metra. Takođe je izgrađena javna rasvjeta i oborinska kanalizacija. Vrijednost ovih radova je 513.372 KM, a radove izvelo preduzeće “Kozaraputevi”.

otvaranje-mosta-cesma5

Podsjećamo, ugovor o izgradnji mosta u Česmi i o izgradnji saobraćajnice u Ulici Veljka Mlađenovića potpisan je, 22. septembra 2015. godine, a kamen temeljac za izgradnju mosta postavljen je 5. novembra te godine. Novi most sagrađen je na petnaestak metara nizvodno od postojećeg mosta, koji je pretrpio znatnu štetu u prošlogodišnjim poplavama.