Magazin 10.10.2015.

(FOTO) Ovo su četiri najluđe žurke u istoriji

ČITANJE: 3 minute

Ukoliko planirate neku žurku ili čak gozbu i sjedeljku za staru ekipu, možda bi trebalo da razmislite o uticaju koja su neka prijeđašnja okupljanja izvršila na istoriju. Budite obazrivi, jer loše planirana žurka može imati nepredviđene i neželjene posljedice.

Ovo su 4 najluđe i najznačajnije žurke u istoriji:

1. Bečki kongres

Nakon Napoleonovih osvajanja, diplomate i zvaničnici iz cijele Evrope okupili su se u Beču radi sklapanja mirovnog ugovora koji bi riješio razne razmirice nastale u dvije decenije ratovanja. Naravno, bilo je žustre prepirke oko granica, ali istorijski dokumenti pokazuju da su učesnici kongresa imali vremena i da sebi daju oduška u dobrom starom terevenčenju, i to onom vrlo “klizavom”.

Becki ugovor

Istoričari koji smatraju ovaj kongres uspješnim, mogli bi reći da je prostačko ponašanje pomoglo, dok sa druge strane oni koji misle da je veći broj važnih pitanja ostao neriješen poslije kongresa, vjerovatno imaju čitave eseje u glavi o tome kako bi stvari prošle bolje da su uvaženi zvaničnici manje ludovali i više radili.

2. Proslava 2.500. godišnjice Persijskog carstva

U oktobru 1971. godine, iranski Šah Reza Pahlavi organizovao raskošnu proslavu radi obilježavanja navodne 2.500. godine od osnivanja Persijskog carstva. Desetine svjetskih lidera i poznatih ličnosti okupile su se u luksuznom šatorskom gradu u Persepolisu, gdje su 5 sati večerali prepeličja jaja sa kavijarom, pečene fazane i čitav niz drugih specijaliteta praćenih najskupljim svjetskim vinima.

Žurka je koštala više od 100 miliona dolara, a oštro ju je osudio prognani Ajatola Ruhola Homeini nazvavši je “đavoljim festivalom”.

godisnjica persijskog carstva
Kontrast između Šahove ekstravagantne manifestacije i siromaštva običnih Iranaca bio je preočigledan, a loše osmišljena zabava odigrala je ne malu ulogu u srozavanju legitimnosti Pahlavijevog režima.

3.  Polje zlatne tkanine

Engleski kralj Henri VII otputovao je 1520. godine sa čitavim svojim dvorom u Francusku kako bi se sastao sa kraljem Fransisom I. Svrha posjete bili su pregovori o eventualnom savezništvu, ali samit se ubrzo pretvorio u takmičenje na “testosteronski pogon” u kojem su se dva kralja nametala da pokažu jedan drugom ko je bogatiji.

polje zlatne tkanine

Stacionirani u dva obližnja sela, dva monarha priređivala su sve razmetljivije spektakle među kojim su bili vatrometi, izgradnja privremene fontane kroz koju je teklo vino, radionice u kojima se krojila svila sa dijamantima, i naravno sportska nadmetanja.

Zbog sve ekstravagantnijih ideja, i jedan i drugi monarh stigli su do ivice bankrota, a rivalstvo koje se razvilo na ovom događaju upropastilo je izglede na sklapanje saveza, i zapravo gurnulo je dvije zemlje u rat. Pouka: ako neko želi da donese veoma skupo vino na vašu žurku – samo ga pustite.

4. Vudstok

Otvoreni rok festival na farmi Maksa Jasgura u državi Njujork avgusta 1969. godine privukao je do tada neviđen broj ljudi i postao je simbol mladalačkog hipi pokreta 60ih. Vudstok nije bio prvi otvoreni rok festival ali je definitivno bio najveći i najmemorabilniji po svom kulturno istorijskom uticaju.

vudstok

Ova džinovska žurka dovela je do procvata takozvane američke antikulture i generacije “otpadnika” koji su čitavu deceniju disali za vratom američkoj administraciji zbog rata u Vijetnamu, prava životinja i mnogih drugih liberalnih ideja koje su i više nego što im se odaje priznanje oblikovale 21. vijek.

Ove četiri istorijske žurke poslužiće ili kao inspiracija ili kao opomena za ono što vas čeka. Naš savjet: provodite se odgovorno, i spremite se za dan poslije, jer u svijetu će uvijek biti povoda za brigu, nemojte mu i vi dati još jedan.

(Kurir)