Vijesti 04.09.2015.

(FOTO) Poklon francuskog umjetnika: Skulpture inspirisane Petrom Kočićem

ČITANJE: 2 minute
SKULPTURE

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović zahvalio je danas istaknutom francuskom umjetniku, skulptoru Žoelu Basti za doprinos u afirmaciji Kočićevog književnog djela i Zmijanja, kao i na poklonjenim skulpturama inspirisanim djelom ovog književnog velikana.

Gradonačelnik se danas pred Hramom Hrista Spasitelja susreo sa francuskim umjetnikom koji je, povodom obilježavanja jubilarnog 50. “Kočićevog zbora” i života i djela Petra Kočića, uradio 10 skulptura na osnovu njegovih pripovjedaka i opisa likova i poklonio ih Banjaluci i Zadužbini “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd.

Prema riječima Gavranovića, jednu skulpturu Basta je posebno izdvojio, a posvećena je Kočićevom Zmijanjcu, kovaču Mići Gajiću, koji i danas živi i radi na Zmijanju.

Gavranović je rekao da je inspiracija francuskom umjetniku za izradu skulptura sigurno bila snažna zato što je Petar Kočić umjetnički dočaravao svaki lik.

– Zato imamo danas ovdje od Davida Štrpca, Mrgude, Luje do bikova Jablana i Rudonje skulpture koje su Banjalučani mogli da vide od početka otvaranja “Kočićevog zbora” na nekoliko lokacija u gradu – kaže Gavranović.

On je rekao da će skulpture biti u Zadužbini “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd.

– Prilika je da se ovom francuskom umjetniku zahvalimo na ovom daru gradu Banjaluci i građanima, kojima je omogućio da ponovo žive, bar nekoliko dana, sa Kočićevim junacima iako svakodnevno prolazimo kraj brojnih Kočićevih junaka- smatra Garanović.

Basta je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo uraditi skulpture inspirisane djelom Petra Kočića, ističući da mu je sasvim prirodno da one budu u Banjaluci zato što pripadaju ovom gradu.

On je istakao da ga je privukla jačina morala koju Petar Kočić daje u svojim djelima, kao i to što istovremeno piše i za djecu i za odrasle.

– Moje djelo i umjetnost zasnivaju se na tome da pravim sulpture koje stavljam u grad među ljude i taj kontakt koji ja ostvarujem sa svojim djelima, sa ljudima, tu istu jačinu veze sam osjetio i u tekstovima Petra Kočića- rekao je Basta.

On je dodao da se u Kočićevim djelima osjeti revolt i borba, s kojima se jako povezao.

Basta, koji je za ovu priliku obukao košulju sa zmijanjskim vezom, rekao je da mu se sviđa taj dodir sa tradicijom u Kočićevim djelima i ovdašnjom kulturom, te kao omiljeni lik Kočića naveo Davida Štrpca.

Skulpture francuskog umjetnika Žoela Basta inspirisane djelom Petra Kočića postavljene su danas u porti Hrama Hrista Spasitelja i biće poklonjene Zadužbini “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd.

(Agencije)

SKULPTURE

SKULPTURE

SKULPTURE

SKULPTURE

SKULPTURE

SKULPTURE  GAVRANOVIC