(FOTO) Poklon francuskog umjetnika: Skulpture inspirisane Petrom Kočićem

SKULPTURE

SKULPTURE

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović zahvalio je danas istaknutom francuskom umjetniku, skulptoru Žoelu Basti za doprinos u afirmaciji Kočićevog književnog djela i Zmijanja, kao i na poklonjenim skulpturama inspirisanim djelom ovog književnog velikana.

Gradonačelnik se danas pred Hramom Hrista Spasitelja susreo sa francuskim umjetnikom koji je, povodom obilježavanja jubilarnog 50. “Kočićevog zbora” i života i djela Petra Kočića, uradio 10 skulptura na osnovu njegovih pripovjedaka i opisa likova i poklonio ih Banjaluci i Zadužbini “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd.

Prema riječima Gavranovića, jednu skulpturu Basta je posebno izdvojio, a posvećena je Kočićevom Zmijanjcu, kovaču Mići Gajiću, koji i danas živi i radi na Zmijanju.

Gavranović je rekao da je inspiracija francuskom umjetniku za izradu skulptura sigurno bila snažna zato što je Petar Kočić umjetnički dočaravao svaki lik.

– Zato imamo danas ovdje od Davida Štrpca, Mrgude, Luje do bikova Jablana i Rudonje skulpture koje su Banjalučani mogli da vide od početka otvaranja “Kočićevog zbora” na nekoliko lokacija u gradu – kaže Gavranović.

On je rekao da će skulpture biti u Zadužbini “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd.

– Prilika je da se ovom francuskom umjetniku zahvalimo na ovom daru gradu Banjaluci i građanima, kojima je omogućio da ponovo žive, bar nekoliko dana, sa Kočićevim junacima iako svakodnevno prolazimo kraj brojnih Kočićevih junaka- smatra Garanović.

Basta je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo uraditi skulpture inspirisane djelom Petra Kočića, ističući da mu je sasvim prirodno da one budu u Banjaluci zato što pripadaju ovom gradu.

On je istakao da ga je privukla jačina morala koju Petar Kočić daje u svojim djelima, kao i to što istovremeno piše i za djecu i za odrasle.

– Moje djelo i umjetnost zasnivaju se na tome da pravim sulpture koje stavljam u grad među ljude i taj kontakt koji ja ostvarujem sa svojim djelima, sa ljudima, tu istu jačinu veze sam osjetio i u tekstovima Petra Kočića- rekao je Basta.

On je dodao da se u Kočićevim djelima osjeti revolt i borba, s kojima se jako povezao.

Basta, koji je za ovu priliku obukao košulju sa zmijanjskim vezom, rekao je da mu se sviđa taj dodir sa tradicijom u Kočićevim djelima i ovdašnjom kulturom, te kao omiljeni lik Kočića naveo Davida Štrpca.

Skulpture francuskog umjetnika Žoela Basta inspirisane djelom Petra Kočića postavljene su danas u porti Hrama Hrista Spasitelja i biće poklonjene Zadužbini “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd.

(Agencije)

SKULPTURE

SKULPTURE

SKULPTURE

SKULPTURE

SKULPTURE

SKULPTURE  GAVRANOVIC

 

Uhapšen još jedan ljekar na UKC-u

Policija je uhapsila još jednog ljekara u UKC RS, saznaje Srpskainfo.  Odlično obaviješten izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkriva da je uhapšen ljekar Dejan Aćić. – Novo hapšenje uslijedilo je nakon današnjeg hapšenja načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS – objasnio je izvor iz banjalučke policije. Prema saznanjima Srpskainfo oba slučaja su

“Vučko” blokira Addiko banku zbog duga od milion KM

Firma „B&B Vučko“ pokrenula je izvršni postupak kako bi naplatila dug od milion maraka od Addiko banke na osnovu pravosnažne presude. Naime, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM. Advokat „Vučka“ Predrag

Konfucijev institut organizuje početni kurs Kineskog jezika

U toku je upis na početni kurs kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci.  – Početak kursa je 3. februara, a termini su ponedjeljkom i srijedom od 18 časova u prostorijama Konfucijevog instituta, na prvom spratu Fakulteta političkih nauka – saopštili su organizatori. Možete se prijaviti na mejl adresu: [email protected] Cijena je 250 KM,  a

SANDIĆ: Brutalna laž da je zatvoren put prema Motikama

Apsolutna je neistina da je nova saobraćajnica u Ulici Kralja Aleksandra na Petrićevcu zatvorena “nakon što su pojedeni volovi i prasići”, kako tvrdi PDP, izjavio je Slaviša Sandić, načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nakon što je Gradski odbor PDP saopštio je da novi put, na pravcu prema Motikama, zatvoren dan poslije proslave otvaranja. 

OVO JE MOJ DOM: Banjaluka mi je otvorila vrata kada mi je bilo najpotrebnije

Prisjećajući se svog djetinjstva u Siriji, Yamen kaže da je u školu krenuo dvije godine ranije, što je u ovoj zemlji moguće za djecu koja polože određene testove, pa je kao jako mlad završio prvi ciklus Elektrotehničkog fakulteta. Nakon toga, slijedeći porodičnu tradiciju, odlučio je da školovanje nastavi u nekoj drugoj zemlji. Prvo je otišao

UHAPŠEN NAČELNIK KLINIKE ZA ANESTEZIJU Golić osumnjičen za obljubu nad pacijentom

Banjalučka policija uhapsila je danas Darka Golića, načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS, potvrđeno je za Srpskainfo. – Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, zaprimili su prijavu da je u UKC Banjaluka počinjeno krivično djelo “Obljuba nad nemoćnim licem”. Zbog sumnje da je učinio krivično djelo uhapšena je osoba inicijala D. G. U

ŠOK U UKC-u: Medicinska sestra prijavila jednog od načelnika za bludne radnje

Policija je jutros primila šokantnu prijavu o bludnim radnjama protiv jednog od načelnika u Univerzitetskom kliničkom centru Republika Srpska, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.  Slučaj su prijavile medicinske sestre koje su ostale šokirane nakon što su svjedočile nemoralnim radnjama načelnika. Odlično obaviješteni izvor Srpskainfo iz Policijske uprave Banjaluka izjavio je da je nakon prijave slučaja policija upućena