Vijesti 21.01.2016.

(FOTO) Porodica Mušić: Tek rođeni blizanci zbog neimaštine već oboljeli

ČITANJE: 4 minute
MUSICI
Sa 107 KM invalidnine mjesečno, porodica Dževade i Elvira Mušića često je bez hrane, a sada dodatno strepe za jednomjesečne blizance jer su bebe u bolnici zbog komplikacija do kojih je došlo zato što su im davali kravlje mlijeko, pošto drugo nisu mogli priuštiti.

– Naše bebe Melisa i Melis bile su zdrave, ali sve se zakomplikovalo zbog mlijeka – nisu mogli podnijeti kravlje mlijeko. Rekli su nam da bi oboje podlegli da smo im ga nastavili davati jer nismo mogli uzeti drugo. Melisi je udaralo u srce i sada ima šum, a nije ga imala kad se rodila. Melis je počeo izbacivati krv na stolicu. Trenutno su oboje bolje. Mali je na intenzivnoj njezi i polako se oporavlja, ali zadugo neće izaći, dok ne dobiju na kilaži- umorno je počela priču majka Dževada.

Ona i Elvir imaju troje maloljetne djece iz Dževadinog prvog braka, djevojčicu od 14 godina i dječake od 16 i 17 godina, koje s teškom mukom školuju. Prije malo više od mjesec dana na svijet su došli i blizanci, rođeni sa nepune dvije i po kile.

Žive u selu Borovnica, kod Zavidovića, u kući čije su prizemlje koliko-toliko osposobili za život, ali ju je gotovo nemoguće ugrijati. Skoro svakodnevno, zahvaljujući komšijama, idu u Zenicu do bolnice kako bi vidjeli svoje bebe.

– Svaki dan gledam telefon i strahujem da će mi jave najgore- kaže Elvir i dodaje da mu je sada najbitnije da bebe budu dobro, a onda će vidjeti da li njemu ima pomoći.

Elvir je stopostotni invalid, gubi vid jer mu je izgorio očni živac. Uz to ima problem sa jetrom i gušteračom. Dževada ne radi, mada je predavala molbe za posao šivanja. Struju su im, pričaju, nekoliko puta isključivali, ali im nekad komšija pomogne pa uplati, jer mu bude žao djece školaraca.

– Imamo 107 KM Elvirove invalidnine. To ne može pokriti ni hranu za bebe. On nekad cijepa drva da zaradi, ali teško to može raditi jer mu je vid sve gori. Moj prvi muž je umro i dugo prije smrti je bio vezan za krevet. Kad je umro, prestala sam imati pravo na njegovu invalidninu. Imamo pravo na još 60 KM dječjeg dodatka za blizance koji još nismo dobili, a i neredovan je inače. Općina je u nekoliko navrata djeci uplatila mjesečne karte da bi mogli ići u školu. Druge pomoći od institucija nemamo. Nekad mi, koliko može, pomogne otac penzioner-kaže Dževada.

Elvir dodaje da bi s njima bilo ko zna šta da nema Udruženja “Pomozi.ba” i u okviru njega organizacije DHD. Istakao je da su bezbroj puta bili bez hrane, te da samo za mjesečne karte dvojice srednjoškolaca treba 140 KM.

– Čak smo ih htjeli ispisati iz škole zbog prevoza. Ovaj mali ima puno izostanaka. Deset je kilometara do škole, ne mogu ga pustiti da stopira, a ne mogu ga pustiti ni gladnog. Ne znam čak ni da li su ga izbacili sada iz škole, vidjećemo kad počne polugodište- kazala je Dževada.

Ona i Elvir ističu da im sada najviše trebaju hrana, toplija odjeća, obuća, pelene, ali i hrana za njih u kući i novac da mogu ići do bolnice. Bebama odgovara hrana Bebelac 1, kao i Pre Hipp, kojeg trenutno ne mogu naći ni u Zenici ni u Tuzli, a mi smo pokušali i u Sarajevu, ali u “Apotekama Sarajevo” ga takođe nema, kao ni u većim tržnim centrima.

Međutim, ono što bi porodici Mušić dugoročno pomoglo je samo jedna krava!

– Ko ima kravu – ima i hranu. Imali bismo sijeno za nju. Pored kuće ima prazna štala, a od krave bismo imali sira, mlijeka, kajmaka. Nešto bi ostalo i za prodati i tako bismo zaradili. To bi nam bilo najbolje- apelovali su Mušići.

Pomoć za ovu porodicu prikuplja i Udruženje “Pomozi.ba” iz Sarajeva, koju će im dostaviti krajem sedmice. Udruženje se nalazi na adresi Fetaha Bećirbegovića 8, gdje je i “Radnja dobre volje”.

Svi koji bilo kako mogu pomoći porodici Mušić mogu kontaktirati oca Elvira na 062/729-422.

BLIZANCI
KUCA

(NN)