Vijesti 11.02.2016.

(FOTO) Prizori iz studentskog života na Palama

ČITANJE: 2 minute
PALE DOM 1
Uslovi u Studentskom centru Pale sve gori – studenti zvanično ćute.

Dok su širom svijeta, studenti pokretačka snaga čijeg bunta ili izlaska na ulicu se plaši svaka vlast, kod nas su spremni da borave u najgorim mogućim uslovima. Zašto?

Od postavljanja Dragana Bjelajca na mjesto direktora Studentskog centra Pale početkom 2013 godine, u javnosti se za ovu ustanovu vežu same afere. Trovanje studenata, pojava šuge u studentskom domu, propadanje imovine studentskog centra na Jahorini, prijetnje radnicima, brojne tužbe…samo su dio onoga što se u najblažem obliku može nazvati strahovladom.

PALE DOM 3

Trovanje hranom koje se desilo u Domu na Koranu 2014 god. je zataškano umjesto da bude istraženo, a odgovorni kažnjeni. Desetine studenata je imalo lakše oblike trovanja dok ih je sedmero završilo u lokalnom domu zdravlja. Krajem decembra 2015 godine pojavila se šuga u domu na Stambolčiću. Umjesto da se izvrši dezinfekcija, Bjelajac je poslao studente kući.

Naši izvori kažu da je dugačak spisak katastrofalnih uslova u studentskim domovima SC Pale, ali su svi u strahu od javnog iznošenja činjenica jer su svjedoci kako su prošli radnici koji su skupili hrabrost i pred kamerama iznijeli optužbe na račun Bjelajca. Svi do jednog su kažnjeni pokretanjem izrežiranih disciplinskih postupaka i premještanjem na nova radna mjesta i to uglavnom mimo zakona. Broj privatnih tužbi koje su pokrenute protiv Bjelajca rastu od kojih je neke u prvostepenoj presudi već izgubio i to za uskraćivanje radničkih prava.

PALE DOM 2

Pitanje je šta još treba da se desi u SC Pale da bi se studenti osmjelili da javno progovore o uslovima u domovima SC Pale?

Ako progovore, da li će napokon da reaguje neka od nadležnih institucija ili će po već viđenom scenariju, oni najhrabriji biti kažnjeni?

(Frontal.rs)