Vijesti 09.05.2016.

(FOTO) Rusija demonstrira moć

ČITANJE: 2 minute
rusija
Rusija danas slavi 71. godišnjicu pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, uz tradicionalnu vojnu paradu na moskovskom Crvenom trgu i drugim gradovima.

 

Vojna parada u Moskvi počela je u 10 sati po moskovskom vremenu, a očekuje se učešće 10.000 ljudi.

Biće predstavljeno 135 vrsta vojne tehnike, a iznad grada će leteti 71 vojni avion i helikopter.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin obratio se na vojnoj paradi.

Rusija je otvorena za ujedinjavanje napora s drugim državama u borbi protiv medjunarodnog terorizma i spremna je da radi na savremenom, neblokovskom sistemu medjunarodne bezbednosti, izjavio je Putin.

“Lekcije iz istorije govore da se mir na planeti ne stvara sam po sebi, da treba biti obazriv, kako se ne bi dozvolili dvojni standardi i kratkovido dodvoranje onima koji osmišljavaju nove zločinačke ideje”, rekao je Putin na svečanoj tribini, obraćajući se učesnicima parade povodom 71. godišnjice Pobede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Putin je rekao da se danas civilizacija ponovo suočila s nasiljem i da je terorizam postao globalna pretnja.

“Obavezni smo da pobjedimo to zlo. Rusija je otvorena za ujedinjavanje napora s drugim državama. Spremna je da radi na savremenom, neblokovskom sistemu medjunarodne bezbednosti”, rekao je Putin.
Posle himne i počasnih plotuna iz artiljerijskih oruđa, najmlađi učensici parade na Crvenom trgu. Na paradi prvi put kadetkinje. Defiluju pripadnici svih rodova vojske.
Poslije parade, ruski predsjednik će se pridružiti vetaranima rata i položiti cvijeće na spomenik Neznanom junaku, odajući poštu poginulima, prenosi Tass .
I ove godine ulicama grada će proći Besmrtni puk.

Ta ceremonija, tokom koje učesnici nose fotografije članova poradoca koji su učestovovali u ratu, poznata je pod nazivom Besmrtni puk.

Ona je prvi put održana 2012. u Tomsku, a već 2014. godine u 500 gradova u sedam zemalja.

Ove godine biće održana i u Beogradu u organizaciji ambasade Rusije, ali u još 50 zemalja.
Drugi svjetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kada je kapitulirala je nacistička Nemačka.

U Berlinu je nešto posle poslije ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. bezuslovnu kapitulaciju Nemačke potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel.
U ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa, i njihovih saveznika, još nekoliko dana pružali otpor, izmedju ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

(b92)