(FOTO) Sandro Poletan: Vraćamo boks u Banjaluku!

Sandro Poletan (20), banjalučki bokser, uspio je nakon više decenija ponovo donijeti ”Zlatnu rukavicu” u Bosnu i Hercegovinu, pobjedom na istoimenom turniru koji se svake godine održava u Srbiji.

Obzirom da je prethodnu “Zlatnu rukavicu” u Banjaluku donio legendarni bokser Marijan Beneš mnogi su Poletana prozvali novim Benešom.

“Razlika između Marijana Beneša i mene je ta što je Marijana pratila i podržavala čitava bivša Jugoslavija. A ja imam sreće što mene podržava moja porodica, ona mi je glavni stub i da nije njih ne bi bilo ništa od mene”, ispričao je Sandro Poletan ekipi Anadolu Agency (AA) po povratku iz Beograda.

Mladi banjalučki bokser ovo poređenje vidi kao šansu za ponovno pokretanje svjetskog boksa u Banjaluci.

“Posljednja medalja sa većih takmičenja je bila 1984. godine. Jednostavno, više od 30 godina niko ništa nije uradio. Godine 2013. donio sam bronzu s evropskog prvenstva i pokrenuo internacionalnu scenu i vratio boks u Banjaluku. Svi znamo da je Banjaluka grad boksa i to je falilo. Godinama nije bilo dobrih boraca i ja sam se pojavio sa svojom podrškom – porodicom i jednostavno vraćamo boks u Banjaluku”, kaže Poletan.

Na 60. turniru “Zlatna rukavica” u Beogradu, prošlog vikenda, do trofeja u kategoriji do 75 kilograma, stigao nakon pobjede nad slovenačkim bokserom Aljažom Venkom. Ovom turniru prethodile su pripreme u kampovima u Rusiji, Rumuniji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, te na Tari i Zlatiboru.

“Znam koliko sam se spremao i išao sam po jedno, a to je da se vratim kući kao najbolji borac”, kazao je Poletan.

U četvrtini finala savladao je iskusnog borca iz Modavije, u polufinalu pobijedio je prekidom u drugoj rundi borca iz Kine, a kaže da je u finalu s Aljožom Venkom priredio publici izuzetan meč, nakon čega se vratio kući kao najbolji borac, ispunivši očekivanja.

Ovaj mladić se sportom bavi od treće godine; kaže da je gotovo “prohodao na strunjačama”. Ljubav prema borilačkim sportovima prenijela se sa oca Miće Poletana, koji je majstor džudoa, treći dan, a od 2004. godine otvorio je bokserski i kik-bokserski klub “Kruna”, pa se Sandro prvo bavio džudom, a zatim i boksom i kik-boksom. Danas se, osim ovih sportova, bavi i gimnastikom.

(Anadolija)

  • Olivera Kelecevic

    Sandro, bravo majstore! Tacno da je Marjana pratila i podrzavala cijela Jugoslavija, bas iz tog razloga, Tvoje pobjede su jaceg karaktera. Zelim Ti sto vise dobrih meceva i pobjeda na njima. Isto Ti zelim da sto manje imas povreda. Zivio!

Urogenitalni zahvati radiće se u UKC RS

Pacijenti iz Republike Srpske koji imaju probleme sa urogenitalnim organima od sada neće morati ići u druge države, jer će zahvati biti dostupni i na Univerzitetskom kliničkom centru RS. Vladimir Kojović, eminentni stručnjak iz oblasti urogenitalne i rekonstruktivne hirurgije, zaposlen na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije, pored toga što je posjetio UKC

Prodaje dresove za spas oka dječaka iz Banjaluke

Poznati banjalučki fizioterapeut Boris – Vrle Vrhovac stavio je na aukciju dresove tenisera Novaka Đokovića, košarkaša Bogdana Bogdanovića i fudbalera Nemanje Matića, a novac će uplatiti za pomoć 11-godišnjem dečaku F.M. iz Banjaluke, koji hitno mora na operaciju oka. Taj zahvat iznosi 4.500 evra, a dječak je povrijeđen od eksplozije petarde u plastičnoj flaši, čiji

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i

Banjaluka dobija prvi viteški festival “Kastrum 2018”

Članovi Viteškog reda Čuvara Koplja St. Georgija iz Banjaluke planiraju da od 01.06. do 03.06.2018. godine organizuju viteški festival na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Očekuju okupljanje vitezova iz svih zemalja u okruženju. Za sada ne otkrivaju mnogo, osim da će se održati na tvrđavi Kastel, te da će se vitezovi takmičiti u tradicionalnim viteškim disciplinama.