Vijesti 19.03.2016.

(FOTO) Sara Kremenović, juniorska rekorderka BiH u plivanju: Volim da pobjeđujem

ČITANJE: 4 minute
sara kremenovic plivanje
Sara Kremenović, mlada plivačica iz Banjaluke proteklog vikenda na Zimskom prvenstvu entiteta Republike Srpske u plivanju u svojoj kategoriji oborila je dva državna rekorda Bosne i Hercegovine, u disciplinama 200 i 800 metara slobodno, što su ujedno i jedina dva oborena rekorda na ovom takmičenju.

Početkom mjeseca na međunarodnom plivačkom mitingu u austrijskom Špitalu, proglašena je za najbolju u konkurenciji takmičarki godišta 2004. obzirom da je u sedam trka osvojila sedam zlatnih medalja. Sa ovom dvanaestogodišnjakinjom ekipa (AA), razgovarala je tokom treninga sa plivačkim klubom Olymp na banjalučkom Gradskom olimpijskom bazenu gdje se od petka do nedjelje održava i Zimsko prvenstvo BiH.

Kaže da se nada da će i na prvenstvu BiH popraviti svoje rezultate i oboriti neke rekorde. Sara Kremenović, sada osmostruka prvakinja RS, počela je da trenira od svoje pete godine i u proteklih sedam godina posvećena je ovom sportu.

-Prvo je moj brat Marko krenuo na plivanje i kako sam išla stalno sa roditeljima da gledam kako on trenira nagovarala sam roditelje da i ja krenem, oni su mislili da sam premala, ali sam ipak krenula sa pet godina- kaže ova plivačica.

Miting u Austriji najveće je takmičenje na kojem je bila u svojoj plivačkoj karijeri, a prethodno se takmičila i u Makedoniji i drugim zemljama bivše Jugoslavije.

-Volim plivanje prvenstveno zato što je zdravo, onda volim osjećaj kada sam na pobjedničkom postolju, volim se družiti, upoznavati nove prijatelje, ići u druge zemlje…- ispričala je Sara Kremenović.

Na pitanje koliko je puta do sada bila na pobjedničkom postolju, odgovorila je 379, odnosno osvojila je toliko medalja.

-Najznačajnije su mi one koje su od najboljih rezultata, nemam sad posebne neke, ali uglavnom sve su mi značajne- kaže ona.

Ponekad se takmiči sa plivačicama koje su njeno godište, ali dešavalo joj se i da snage odmjeri sa starijima od sebe. To, priča, zavisi od takmičenja, ali lijepo je kada prestigne nekoga ko je stariji, isto kao i nekog ko je njeno godište. Ona je 2013. godine, kada je imala devet godina, na 400 metara mješovito u kategoriji mlađih pionirki srušila rekord BiH star 26 godina godine.

Ovoj plivačici, koja i dalje drži mnoge rekorde koje je postigla dok je plivala u kategoriji mlađih juniora želja je da u budućnosti obara još rekorda, da ostvaruje što bolje rezultate, i da ode na Olimpijske igre. Odlična je učenica šestog razreda, uči i njemački jezik, a ranije se, četiri godine, bavila i plesom, u kojem je takođe osvojila nekoliko medalja.

Na pitanje da li joj je teško uskladiti ostale obaveze sa treninzima, odgovorila je da je navikla, jer već sedam godina ima isti tempo.

-Organizujem dan i sve onda stignem- kaže ona.

Raduje se sunčanim danima, jer joj je tada lakše ustati i stići na trening, koji joj, ako je druga smjena u školi, počinje od sedam časova. Mladen Čeko, trener plivačkog kluba Olymp kaže da je Sara jako talentovana.

-Nije baš uvijek veliki radnik, ali nadam se da će to biti bolje u nekoj budućnosti- rekao je Mladen Čeko. Naglasio je da njeni dosadašnji rezultati pokazuju njen talenat, ali s obzirom da je joj mala potrebno puno posvećenosti da se dostignu viši rezultati.

-Ovo sada samo pokazuje njene mogućnosti, njene domete kakvi mogu da budu u nastavku karijere. Ona radi tek prvi korak u suštini, jer su cilj neka veća takmičenja, balkansko prvenstvo prije svega, pa ona evropska juniorska, svjetska juniorska, pa svjetska i evropska prvenstva za seniore, to su u suštini neka takmičenja kojima u budućnosti treba da stremi i ona kao plivač, samim tim i ja kao trener- kazao je Čeko.

A kakve će rezultate postizati u budućnosti, zavisi od niza faktora, uslova za trening, koji su u Banjaluci, prema riječima njenog trenera izuzetno dobri, njene volje i želje za radom, a kasnije i od podrške javnosti, institucija…

Kada dođu velika takmičenja plivanje postaje skup sport, pa će mnogo toga zavisiti i od kluba, sponzora, i na kraju od trenera koji će je trenirati i sve to posložiti na pravi način da se dobije pravi rezultat.

(AA)