Politika 09.10.2015.

(FOTO) Sastanak kod Dodika: Srpskoj najpotrebnije jedinstvo

ČITANJE: 4 minute
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku sa liderima stranaka u parlamentu Srpske zaključeno da je važno da Srpska bude vidljiva u svom kapacitetu na svakom mjestu u BiH, te da se za petak, 16. oktobar, zakaže novi sastanak na kojem bi učestvovali i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

“Bliži se kraj godine, donose se novi izvještaji, novi programski dokumenti, kao što je budžet. Svake godine do sada u Srpskoj su postojali sastanci na kojima se dogovaralo kako se kretati kroz budžet i šta dalje raditi”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka.

On je istakao da je ovaj sastanak sazvan da bi se lideri stranaka u Srpskoj dogovarali o zajedničkoj politici i stavovima.

“Smatrali smo da je samo pozivanje na dogovor korisno i da je među ozbiljnim političarima važno voditi dijalog” istakao je Dodik, napominjući da se čak i u slučaju netrpeljivosti mora naći način da se razgovara.

Nažalost, rekao je on, lideri stranka SDS-a, PDP-a, NDP-a nisu se odazvali sastanku, što je ocijenio kao neprihvatljiv odnos prema Republici Srpskoj.

Dodik je dodao da višemjesečna javna polemika o važnim temama zavrjeđuje da se odgovorni ljudi nađu da bi se na kraju godine dogovorili o početku iduće godine, da bi se koncipirali stavovi i smjernice.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je poslije sastanka da je očuvanje i jačanje Republike Srpske u vrhu opredjeljenja ove stranke i njenih koalicionih partnera, ali ne i aktuelne opozicije u Srpskoj koja je u vlasti na nivou BiH.

Radmanović je naglasio da je Savez za promjene nizom poteza u posljednje vrijeme pokazao da ne misli na interese Srpske i da je vrhunac ponašanja tog saveza današnje neodazivanje na poziv predsjednika Republike da se sastanu.

“SNSD je uvijek bio za razgovor svih u Republici Srpskoj kada je riječ o zajedničkom interesu Republike Srpske kao državotvornog entiteta i entiteta srpskog naroda koji je većina u njemu”, rekao je Radmanović.

Radmanović je u ime SNSD-a pozvao i one koji su danas odbili da dođu, da o ovim pitanjima na konstruktivan način razgovaraju.

“Razlog više za to jeste zbijanje redova onih koji su protiv Republike Srpske”, istakao je Radmanović, dodajući da je opštepoznato da u Sarajevu nema nikoga ko je za Republiku Srpsku.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić poručio je da je Republici Srpskoj potrebno jedinstvo u odbrani njenih interesa, te je izrazio zabrinutost zbog odluke predstavnika stranaka okupljenih u Savez za promjene da se ne odazovu na današnji sastanak koji je u Banjaluci sazvao predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Pavić je rekao da je za DNS logično odazivanje pozivu predsjednika Republike, jer je on najviša instanca u vlasti Srpske i jedini po Ustavu ovlašten da predstavlja Republiku.

“Zato sam ja danas zabrinut kada nisam vidio predstavnike Saveza za promjene ovdje, jer ako štite institucije Republike Srpske onda su se morali odazvati na poziv najviše instance”, rekao je Pavić nakon sastanka.

Pavić je upozorio da nema većeg urušavanja institucija Srpske od omalovažavanja tih institucija i neodazivanja na poziv da se obavi rasprava o određenoj temi.

Neodgovorno ponašanje

“Razumijem njihove zahtjeve kada je riječ o kriminalu i drugom, ali to danas nije bila tema. Danas je bila tema urušavanje Srpske, odnosno zaštita Ustava Srpske, prenošenje ovlaštenja sa Republike Srpske na nivo BiH, i o tome smo danas trebali raspravljati, i bilo je logično da smo svi tu”, ističe Pavić.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da ova pratija podržava inicijativu da se sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka sa predsjednikom Republike ponovo održi 16. oktobra, ocijenivši da je kranje neodgovorno nepoštovati institucije Srpske, posebno instituciju predsjednika Republike.

Đokić je rekao da je SP uvijek podsticala na konstruktivan i otvoren dijalog i trudila se doprinese takvom pristupu rješavanja svih pitanja u BiH, a posebno u Republici Srpskoj.

“Mi smo razočarani činjenicom da se na poziv predsjednika Republike Srpske nisu odazvale opozicione političke stranke u Republici Srpskoj. Na taj način je prekinuta praksa, i to nije prvi put, koja je uspostavljena i traje 15 godina. Podsjećam da je ta praksa organizovanja konsultacija kod predsjednika Republike započela negdje 2000. godine i da smo se uvijek odazivali i kada su oni koji su sada opozicija bili na vlasti”, rekao je Đokić.

On je naglasio da je zato razočaran činjenicom da danas ne postoji ni minimum poštovanja prema instituciji predsjednika Republike, jer je to institucija Republike Srpske, naroda koji tu živi, koja je nosi veliki kapacitet vlasti i, što je najvažnije, izražava jedinstvo vlasti u Republici Srpskoj.

Današnjem sastanku sa predsjednikom Srpske u Banjaluci prisustvovali su lideri SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević, PUP-a Ilija Stevančević.

Na sastanku su bili i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović i poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba (SDSK) Nenad Stevandić.

Lideri stranaka koje čine Savez za promjene nisu se odazvali pozivu predsjednika Srpske na današnji sastanak.

(Agencije)