Vijesti 14.01.2017.

(FOTO) Snijeg okovao banjalučka sela!

ČITANJE: 2 minute

Snijeg koji je padao tokom noći zameo je puteve na platou Manjače. Samo regionalni putni pravac Banjaluka – Čađavica je prohodan, dok je većina lokalnih puteva zametena i gotovo potpuno neprohodna za saobraćaj.
Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Stričići Zlatko Sladoejvić kaže da su nakon nezapamćenih hladnoća, stanovnici ovog i okolnih sela gotovo paralisani nakon jakog snijega koji se sinoć napadao.

– Situacija je kritična. Visini snježnog pokrivačća je preko 40 cm. Samo glavni put je prohodan, dok je većina lokalnih neprohodna. Najteže stanje je na putevima koji vode od Gatarića raskrnice do Radanovića, put Balašinovac – Vulini, zatim prema zaseoku Čeprkale, kao i put prema Kočićevom ognjištu – kaže Sladojević.

On napominje da su potpuno zavejani lokalni putnevi koji vode prema Delićima, za zaseok Lazičići Marčetiće, Savanoviće i Sladojeviće u Dubici.

snijeg okovao banjalucka sela2
– Proteklih dana na Manjači su vladale nezapamćene hladnoće. Temparatura se spuštala i ispod -20 pa tako mještani Manjače pamte Badnji dan na Klisini kao jedan od najhladnijih u posljednjih nekoliko godina. U Centru za selo su nam rekli da je proteklih dana toliko bilo hladno da su na pojedinim lokalitetima u Lokvarima pucali vodomjeri. Ulgavnom na lokacijama gdje su ukradeni poklopci šahtova – tvrdi Sladojević i dodaje da su ekipe Centra i pored ekstremno loših vremenskih uslova brzo intervenisale.

Koliko je zaista hladno, kaže on, vidi se i po tome što su se u posljednjih nekoliko dana na Manjači smrzavala jagnjad.

snijeg okovao banjalucka sela3
Situacija je jutros teška i na području mjesne zajednice Pavići, gdje nema ni električne energije, potvrdio je potpresjednik Savjeta mjesne zajednice Pavići.

– Glavni putevi su uglavnom čisti, ali je put od Topića prema Grbićima neočišćen. Vodosnabdjevanje dijela Pavića koje je priključeno na vodovodni sistem Banjica je stabilno – rekao je Ostoja Topić.

snijeg okovao banjalucka sela4
V.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je potvrdio je da se putevi od sinoć užurbano čiste, te da su nadzorni timovi već na platou Manjače.

– Biće očišćeni i nekategorisani putevi, koji nisu u programu Zimske službe, gdje god se za to ukaže potreba – kaže Sandić. On je naveo da su putevi na području grada prohodni te da nije bilo remećenja autobuskog redu vožnje.

snijeg okovao banjalucka sela5

(srpskacafe.com)