Vijesti 03.04.2017.

(FOTO) Spreman novi grb Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Komisija za grb grada Banjaluke, pod predsjedavanjem gradonačelnika Igora Radojičića, utvrdila je prijedlog novog gradskog obilježja, javlja ATV.

Grb, koje je izradio najpoznatiji srpski heraldičar Dragomir Acović, trebao bi zamijeniti dosadašnji simbol sa ocilima, koji je Ustavni sud RS još 2013. godine proglasio neustavnim. Skupština grada je ispoštovala stav suda 2014. godine, kad je iz Statuta Skupštine grada izbačen dotadašnji grb i on je od tada van upotrebe.

Dosadašnji pokušaji da se uvaži stav suda i izmjeni grb (dva prijedloga bila 2014. i 2015. godine) propala su, jer je Skupština grada odbacila oba predložena obilježja.

prijedlog grba

Za razliku od ranijih pokušaja, procjenuje se da će novi grb dobiti podršku gradskog parlamenta.

Prema saznanjima ATV-a, u nacrtu odluke o utvrđivanju gradskog simbola, koji je  sjednici utvrdila Komisija  za grb, dominira kula ispod koje su dajaci, kao jedni od autohtonih simbola grada na Vrbasu.

U prijedlogu Komisije novi grb opisan je na sljedeći način:

„Na štitu, podijeljeno, gore u crvenom srebrom i crnim spojnicama ozidani kameni bedem u čijem je središtu ista takva dvospartna kula lučno otvorena poljem sa po jednim crno otvorenim prozorom na spratovima i sa priramidalnim srebrenim krovom sa naglašenom strehom, i sa obe strane te kule sa po jednom srebrenom manjom jednospartnom kulom sa po jednim prozorom otvorenim crno i krovom kao što je opisano, a dole srebreno sa plavim suočenim kljunovima dva čamca – dajaka iz bokova štita; preko svega talasasta plava greda iznad istog takvog pruta“.

prijedlog za grb grada

Prema pravilima heraldike, Arcović je predložio grb u tri veličine: mali, gore opisani grb (koji se najčešće koristi), te srednji i veliki grb (koriste ga samo gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada). Na velikom grbu su, između ostalog, likovi Petra Kočića i bana Svetislava Milosavljevića.

Acovićev prijedlog  je dobio jednoglasnu podršku Komisije za grb, koju je gradonačelnik Radojičić oformio po preuzimanju funkcije, u želji da Banjaluka, poslije više propalih pokušaja, konačno dobije svoje ključno obilježje.

grb grada prijedlog

Pored Radojičića, iza predloženog rješenja gradskog grba stoje sljedeći članovi komisije: Zoran Banović, profesor Akademije umjetnosti, Zoran Pejašinović, istoričar i direktor Gimnazije, Milenko Stanković, profesor AGGF-a, Borivoje Milošević, docent na katedri istorije Filozofskog fakulteta, Bojan Stojnić, istoričar i direktor Arhiva RS i Maja Dodig, profesor AGGF-a.

(ATV)