Vijesti 22.02.2016.

(FOTO) Šta sve skriva “carstvo” banjalučkog buvljaka

ČITANJE: 3 minute
  • BUVLJAK
Utorak i nedjelja. Već decenijama dva dana kada punom parom radi banjalučka Nova ili Auto pijaca, poznatija kao buvljak.

Pored “normalnih” štandova na kojima možete kupiti raznu tehniku, namještaj, hranu ili garderobu, nalaze se i brojna improvizovana mjesta za prodaju na kojima možete pronaći apsolutno sve, pa čak i stvarčice za koje nikada ne biste pomislili da neko prodaje.

Kaputi, džemperi, patike, cipele, čizme, kompjuteri, laptopovi, CD-ovi, knjige, stare novčanice, gramofonske ploče, stari erotski časopisi, zanimljivi komadi namještaja, dječije igračke, umjetničke slike, lampe, kacige, torbe, bižuterija, vintidž satovi, ogrlice, ali i prazne flaše vodke možete pronaći po veoma povoljnim cijenama za koje takođe još možete izvući i dodatni popust.

buvljak2

Ponuda je raznovrsna, vaše je samo da pažljivo otvorite oči i tako možda naiđete na ženski kožni More&More ranac za samo 4 KM. (U tržnim centrima koji prodaju robu popularnih brendova za jedan ženski ranac u prosjeku treba da izdvojite oko 80 KM).

Ako pažljivije pogledate u osobe koje prodaju stvarčice primijetićete tugu u očima, sreću zbog zarađene marke, a u većini slučajeva i izgubljenu nadu za bolje sutra. U razgovoru sa prodavačima saznali smo da su se na prodaju odlučili zbog višegodišnje nezaposlenosti i neimaštine, a sreli smo i ljude kojima je prodaja samo hobi.

buvljak3

Na buvljak dolaze i prodaju sve šta imaju, kako bi pregurali mjesec i spojili kraj sa krajem. Neko prodaje uspomene iz ljepših vremena, neko uvezene stvari koje im šalje rodbina iz dijaspore.

Na štandu kod Emire iz Velike Kladuše možete pronaći cipele (3-10 KM), majice za marku, trenerke, jakne, skijašku opremu, posuđe, keramiku…

– Prodajem sve, od dizajnirane robe do starudija…mama mi sve šalje iz Njemačke. Ovo je najbolja pijaca u BiH, dobre ste mušterije, prvo sam krenula da prodajem iz hobija, a evo sad mi je to i posao. Navikla sam i isplati se doći do Banjaluke- kazala je Emira Keserević.

buvljak5

Prodavači kažu da kriza ne pita i da mnogo dvojbe oko odlaska na pijacu nema.

– Kakav posao, ovo je čista borba za život – možete čuti od skoro svakog trgovca kojeg smo zaustavili.

– Nisam zadovoljan prodajom slika. Skroz slabo ide, nema narod za hljeb, a kamoli umjetnost- kazao je autor ovih lijepih djela.

U moru šarolike ponude ipak treba biti oprezan, posebno ako tražite tehniku, da se na kraju kući ne bi vratili sa pokvarenom stvarčicom.

buvljak6

 

Banjalučka pijaca je prava oaza za kolekcionare stripova ili gramofonskih ploča koje možete nabaviti za samo nekoliko maraka.

– Prodajem stripove (5-6 KM) i ploče (3 -5 KM). Tri godine se bavim ovim hobijem i zadovoljan sam- kazao je Petar.

Među kupcima su i ljudi koji imaju novac za normalne radnje, ali jednostavno vole da kupe nešto unikatno, drugačije ili samo da prošetaju do pijace.

Bojan Vlajić kaže da je ovdje svake nedjelje. Pazario je nekoliko muzičkih CD-ova koje je dugo tražio. Tako se u njegovoj muzičkoj kolekciji našao album Propagande “Kriva je televizija” i “Kuća bola” od Revolta.

– Pola marke sam platio CD-ove koje sam dugo tražio i veoma sam srećan zbog toga. Inače kupujem sitnice koje me zanimaju jer ove stvari i da tražim ne bih mogao pronaći u radnjama. Buvljak je jedini način da pronađem neke časopise iz prošlosti, ploče ili knjige. Takođe često odem do Beograda na njihove buvljake koji su odlični-kaže Vlajić.

buvljak7

Proljeće stiže, povedite prijatelja, voljenu osobu, ili prošetajte sami i obradujte se nekom sitnicom.

Vama možda ništa, a nekome je zarađena marka spas za još jedan teško preživljen dan.

(Mondo.ba/foto:Vedran Ševčuk)