Vijesti 06.09.2016.

(FOTO) Stručno osposobljavanje banjalučkih vatrogasaca

ČITANJE: 2 minute

Zaposleni iz Profesionalne-teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka prisustvovali su juče u prostorijama Vatrogasnog doma Lazarevo obuci spašavanja prilikom saobraćajnih nezgoda i prezentaciji primjene alata za tehničke intervencije kod istih.

– I ova obuka nam je značajna iz razloga što će poboljšati stručnu osposobljenost vatrogasaca u ovom segmentu spašavanja unesrećnih lica. Potrebno je pratiti razvoj hidraulike i hidrauličnih postrojenja u svim oblastima, a naročito u auto industriji i proizvodnji alata za tehničke intervencije. Svaki napredak u auto industriji, prati i usavršavanje alata za tehničke intervencije – kazao je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, Mladen Ćućun.

vatrogasci1

Praktični dio prezentacije, izveden je u garažama i na platou ispred Vatrogasnog doma Lazarevo.

– Ovim dijelom, obuhvaćeni su hidrulični agregati, koji se pokreću pomoću motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, ali u novije vrijeme i sa pogonom na baterije. Takođe pored hidrauličnih agregata naši vatrogasci imali su priliku da vide i rukuju raznim priključnim alatima i drugom opremom, poput hidrauličnih alata za rezanje, za razupiranje, za rezanje papučica u vozilima, zatim hidrauličnih jednostepenih i teleskopskih razupirača, gumenih jastuka za podizanje tereta, rotacione pile za rezanje metala, kao i drugog pribora za rezanje i razbijanje stakla, zaštite korisnika, ali i drugih lica u saobraćajnim nezgodama – pojasnio je Ćućun.

vatrogasci2

Prezentaciju hidrauličnog alata za tehničke intervencije je obavilo preduzeće Financ d.o.o iz Mostara, koji je predstavnik austrijskog proizvođača Weber-Rescue za teritoriju BiH. Ovom prilikom, predstavljeni su i hidraulični alati za spasavanje iz ruševina, koji su namijenjeni za drobljenje betonskih ploča debljine do 250 mm.

vatrogasci3

Obuci i prezentaciji su, osim pripadnika PTVJ Banjaluka, prisustvovali i zaposleni iz TVJ Prijedor, PVJ Gradiška, Vatrogasne jedinice iz Novog Grada, DVD Laktaši i DVD Vrbanja.

vatrogasci4