Magazin 23.02.2016.

(FOTO) Švajcarski avanturista osmi mjesec na solarnom triciklu putuje oko svijeta

ČITANJE: 1 minuta
DAVID SVAJCARAC
Švajcarac David Branderberger (46) je u julu prošle godine na triciklu na solarni pogon krenuo na put oko svijeta, a danas je stigao u tursku turističku destinaciju Fethiye na mediteranskoj obali.

Strastveni avanturista Branderberger je na svom solarnom trotočkašu u julu prošle godine krenuo iz Švajcarske, a tokom proteklih mjeseci je proputovao kroz Češku Republiku, Holandiju, Njemačku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Grčku.

Njegovo vozilo se kreće na električni pogon, a električnom energijom ga snabdijevaju solarni paneli postavljeni na zadnjem dijelu trikolice.

Pažnju učesnika u saobraćaju duž cesta kojima je putovao privlači, kako svojim izgledom, tako i natpisom na jedinstvenoj trokolici “Dugo vozilo”.

U razgovoru sa novinarom AA, Brandenberger je kazao kako planira nastaviti put ka Antaliji, a zadovoljan je i kolekcijom fotografija pejsaža koje je napravio tokom sedam i po mjeseci duge vožnje.

– Triciklom putujem jer na motociklu ne mogu nositi dovoljno stvari. Kako ne bih morao tražiti punjač za struju, postavio sam solarne panele. Ekonomski mi je prihvatljivije, a ujedno i promovišem očuvanje okoline- kazao je Brandenberger.

Tvrdi da je na ideju puta oko svijeta dobio od njegovih prijatelja iz Češće koji su prije tri godine na sličnom vozilu iz Francuske putovali u Kazahstan.

Dodaje da su mu oni i pomogli u izradi njegove vozilice. Na upit koja mu je konačna odrednica na putu, Brandenberger je kazao da je nema, već da će putovati svijetom sve dok ga bude služio tricikl.

(AA)