Vijesti 23.10.2016.

(FOTO) Svečano dočekana ikona Presvete Bogorodice Trojeručice

ČITANJE: 1 minuta

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice svečano je danas dočekana u Pridvornom hramu Svete Trojice u Banjaluci.

Veliki broj vjernika došao je večeras u Hram Svete Trojice da se pokloni Čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice koja će u narednih sedam dana boraviti u Hramu Svete Trojice. Svi građani i vjernici koji nisu mogli večeras da dođu u narednih sedam dana to će moći da učine svaki dan od 8 do 18 časova.

Obraćajući se pristutnim vjernicima Vladika Jefrem je kazao da je ikona, koja se trenutno nalazi kod nas, bila u vlasništvu Svetog Jovana Damaskina, kojem je, po naređenju kalifa iz Damaska, bila odsječena ruka, a kada se Sveti Jovan molio pred ikonom, spajajući odsječenu ruku sa tijelom, ona mu je zarasla.

Čudotvorna ikona dolazi iz manastira Hilandar na Svetoj Gori.

Ona će ostati u Hramu Svete Trojice do večernje službe u subotu, 29. oktobra, a svaki dan od 8 do 18 časova čitaće se akatist Presvetoj Bogorodici i vjernicima će biti omogućeno da se poklone i cjelivaju ikonu.

Ikona će u nedjelju, 30. oktobra, biti izložena u Manastiru Osovica kod Srpca, koji je sagrađen na temeljima srednjovjekovnog manastira, gdje će biti služena Sveta arhijerejska liturgija, čitanje akatista i osveštan manastirski konak.

Ruka koja je predstavljena na ikoni je zarasla Jovanova ruka. Čudotvornu ikonu je u manastir Hilandar donio Sveti Sava.

ikona3
ikona4

(nezavisne.com)