Magazin 03.12.2017.

(FOTO) Tetovirana šuma iznad Banjaluke

ČITANJE: 1 minuta

Ako prošetate predivnom šumskom stazom od Zmajevca prema Trešnjiku, na stogodišnjim stablima bukvi primjetićete mnoštvo natpisa i crteža, od kojih su neki veoma stari.

Uglavnom su to imena i inicijali šumskih “umjetnika”, koji su na ovaj način htjeli da ostave svoj trag u vremenu, mada se mogu uočiti i neki, prilično apstraktni i “misteriozni” crteži.

Za natpise na drveću engleski jezik ima riječ “arborglyphs”, koja bi u slobodnom prevodu na naš jezik bila “drvoglifi” ili “šumske tetovaže”. Bukova šuma iznad Banjaluke po ovome nije izuzetak od ostalih šuma u svijeti, jer izgleda da postoji neka tajna veza između drveća i ljudi, koji usjecaju riječi i natpise u kore drveća, još od davnina. A, lijepa, glatka kora bukve idealna je za to.

Sigurno da jednoj bukvi nije baš ugodno kada joj neki “umjetnik” uradi tako nešto, ali izgleda da biljka uspijeva da se nosi sa tim.

Inače, “drvoglifi” u pojedinim šumama u SAD zakonom su zaštićeni, jer su neki od njih veoma stari, a pojedini predstavljaju prava umjetnička djela. Najpoznatiji su natpisi koju su u šumama Kalifornije, Ajdaha i Kolorada urezali doseljenici sa Pirineja, baskijski pastiri. Ovi crteži na neki način čuvaju od zaborava istoriju te etničke grupe u SAD.

Elem, pogledajte neke od najzanimljivijih natpisa u bukovoj šumi iznad Banjaluke…

 

(Mondo)