Magazin 05.12.2015.

(FOTO) Top 10 gradova za studiranje

ČITANJE: 2 minute
Student
Budući studenti, puni entuzijazma i željni znanja, mjesto studiranja biraju po kvalitetu nastave na nekom fakultetu.

Kako bi im koliko-toliko olakšao taj izbor, QS, koji se bavi kvalitetom visokoškolskih ustanova, sastavio je i tabelu najboljih gradova za studiranje, uzimajući u obzir faktore kao što su: dostupnost, poželjnost, akademski standardi te šanse za posao.

Pariz

Uprkos terorističkim napadima, Pariz je bio i ostao najprivlačniji grad za međunarodne studente. Ovdje ima čak 18 univerziteta, koji pružaju izuzetan kvalitet nastave. Takođe, u Parizu lako možete dobiti prvo zaposlenje, zbog čega se mnogi studenti odlučuju upravo za Grad svjetlosti.

Melburn

Za neke studente Melburn je idealno mjesto za studiranje. Posljednjih godina bilježi veliki pomak u svim oblastima kada je riječ o studentskom životu, zbog čega je ove godine došao na visoko drugo mjesto.

Tokio

Tokio je oduvijek bio poznat po tome da je omiljena destinacija međunarodnih studenata, uglavnom zbog kvaliteta života. Takođe, diplomarani studenti ovdje imaju i velike šanse za zaposlenje, zbog čega mnogi dolaze upravo u Tokio.

Sidnej

I dok Sidnej možda nije popularan zbog kvalitetnih univerziteta i njihovih obrazovnih programa, kvalitet života i konstantno lijepo vrijeme je nešto što privlači studente. Posljednjih godina je posebno popularan među studentima modnog dizajna.

London

Iako je ovo grad poznat po velikom broju prestižnih visokoškolskih ustanova, sve skuplje rente i cijena života doveli su do toga da on bilježi konstantan pad na godišnjoj listi. I dok je prošle godine bio na trećem mjestu, ove godine je zabilježio peto.

Singapur

Singapur se oduvijek visoko kretao na ovoj listi. Posljednjih godina zabilježeno je poboljšanje kvaliteta nastave na njihovim univerzitetima, zbog čega bi u budućnosti mogao biti i bolje rangiran.

Montreal

Svi kanadski gradovi su poznati po kvalitetu života, ali je Montreal izuzetno popularan za studente, što je razlog da u ovom gradu studira veliki broj međunarodnih studenata.

Hong Kong

Kvalitet života te velike mogućnosti dobijanja posla su nešto što Hong Kong čini privlačnim za studente. Jedini problem u ovom gradu jeste visoka cijena iznajmljivanja stanova.

Berlin

Berlin je oduvijek bio zanimljiv studentima, a ove godine je prvi put ušao na ovu prestižnu listu i to na osnovu ocjena za kvalitet života i pristupačnosti. Takođe, idealna je destinacija za studente ekologije, jer čak 44 odsto grada čine parkovi, rekreativne zone, šume i rijeke.

Seul

Metropola koja se sve brže širi je južnokorejska prijestonica Seul. I dok mnogima to i nije prvi izbor za studiranje, izuzetno veliki broj šansi za zaposlenje privlači studente u ovaj grad. Studenti koji nisu iz ovog regiona teško se navikavaju na lokalnu kuhinju, ali sve ostalo je za pohvalu.

(NN)